Родът Алое включва около 350 вида растения, които произхождат от

...
Родът Алое включва около 350 вида растения, които произхождат от
Коментари Харесай

Дървовидно алое

Родът Алое включва към 350 типа растения, които произлизат от тропическите области на Африка и Арабския полуостров. Едва два от тях обаче имат лечебни свойства – Алое Вера и Дървовидното алое (Aloe arborescens). Първият, за жалост, се отглежда мъчно в стайни условия, защото не му доближава слънчева светлина. Дървовидното алое обаче е по-непретенциозно, поради което е най-предпочитаният представител на рода у нас.

Описание
В естествени условия лековитото растение доближава до четири метра и прилича дърво, от където произлиза и името му. Гледано в стайни условия обаче височината му не надвишава метър. Смята се също по този начин, че дървовидното алое цъфти извънредно рядко – един път или два пъти на 100 години. Истината е, че в естествени условия има цвят годишно, само че в умерените ширини не му доближава топлота и светлина. Но по този начин или другояче най-голямата му популярност се дължи не на цъфтежа му, а на месестите му листа, в които се съдържа лековития сок.

Грижи
Родината на Дървовидното алое е африканската пустиня Кару, където е пословично със своята резистентност на засушаване. Имайте поради това, когато отглеждате вашето растение – то не обича честото поливане и влагата, изключително през зимата. Не е целесъобразно и да го опръсквате, тъй като водата, която попада в основата на листата, постоянно води до гниене. Това, което желае вашето алое е повече слънчева светлина. През зимата му осигурявайте най-светлото място във вашия дом и температура към 12-13°С. Ако има опция през топлия сезон го изкарвайте на открито. Ако на растението не му доближава светлина стъблото се издължава прекомерно, а листата остават недоразвити.

Почва и пресаждане
Винаги осигурявайте добър дренаж на саксията, тъй като корените на алоето елементарно могат да загният от остатък на влага. Младите растения пресаждайте всяка година, като най-добре е това да става напролет, а възрастните на 2-3 години. За задачата пригответе почвена примес от 2 елементи глинеста чимовка, 1 част брошура, 1 част хумус и 1 част наедрял пясък.

Подхранване
Най-подходяща за алоето е подхранващата примес за кактуси. С нея наторявайте растението два пъти месечно през топлия сезон (от май до август).

Размножаване
Дървовидното алое най-лесно се развъжда посредством резници. За това се употребяват горните или избилите странично филизи, като след ампутиране наложително се подсушават най-малко 5 дни. След засаждане също не се полива десетина дни. Най-подходящият сезон за размножаване е пролетта.

Използване за лечебни цели
Лечебните субстанции в сока са оптимално съсредоточени в едрите, зрели листа с дължина над 15 см., които се отделят елементарно от стеблото. Съставът на сока се мени и през другите сезони – най-лековит е зимата и пролетта.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР