Роботиката се развива все по-бързо и новото поколение роботи има

...
Роботиката се развива все по-бързо и новото поколение роботи има
Коментари Харесай

Лидери в роботиката не искат терминатори

Роботиката се развива все по-бързо и новото потомство роботи има все по-впечатляващи качества. Въпрос на време е обаче да се появят и планове, които търсят способи по какъв начин да трансфорат роботите в рискови оръжия.

Група от няколко от водещите компании в областта на роботиката оповестиха в обща позиция, че застават против " военизирането " на елементарни роботи, оповестява TechCrunch. Сред подписалите позицията са Boston Dynamics, ANYbotics, Agility, Open Robotics, Clearpath Robotics и Unitree.

" Вярваме, че прибавянето на оръжия в роботи, които се ръководят от разстояние или са самостоятелни и са необятно налични за обществото и способни да направляват през сложни места, където хора живеят и работят, основава нови опасности и повдига съществени етични проблеми. Военизирането на тези нови роботи ще навреди и на публичното доверие в технологията, по метод, който няма да разреши да се възползваме от прелестните преимущества, които роботите ще дават на обществото ", пишат фирмите.

Позицията им идва в отговор на увеличаващи се рецензии и спекулации, че фирмите създават роботите за да ги трансфорат в оръжия. А скорошни планове, като куче-робот със снайпер на гърба, в допълнение усилиха терзанията.

В следствие се появи и видео на робота Spot на Boston Dynamics с пушка за пейнтбол на гърба му.  Пред TechCrunch представител на компанията разяснява, че това е било план на група актьори, които са поискали робот за артистичен план. " В нашите диалози им казахме, че в случай че желаят да работят с нас, желаеме да е ясно, че роботите по никакъв метод няма да нараняват хора ", разяснява Boston Dynamics.

Подписалите писмото поемат ангажимент, че техните системи няма да се военизират. Те приканват и институциите да им оказват помощ в популяризирането на безвредните роботи и да вкарат регулации против тяхната преправка за рискови действия. Също по този начин има и апел към останалите участници в бранша, от компании до независими специалисти и учени, да се причислят към концепцията.

Макар фирмите да не споделят категорично, че са срещу военните роботи, потреблението на фразата " роботи за общи цели " подсказва, че виждат разделяне сред двете. Така те биха могли, в случай че изискат, да създават и характерни военни роботи, които да са обособени от другите им цели, само че те ще са налични единствено за армията, а няма да се дават на компании, както другите им планове.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР