Роботът WomBot заедно с плюшена играчка-вомбат(снимка: Robert Ross, La Trobe

...
Роботът WomBot заедно с плюшена играчка-вомбат(снимка: Robert Ross, La Trobe
Коментари Харесай

Робот изследва и анализира хралупите на вомбатите


Роботът WomBot дружно с плюшена играчка-вомбат
(снимка: Robert Ross, La Trobe University)

Интересни животни са вомбатите. Те са известни, с опрощение, със своите изпражнения с форма на кубче, само че също по този начин, за жалост, страдат всеобщо от саркоптична краста. За да схванат по-добре по какъв начин акарите, причиняващи краста, се популяризират сред вомбатите, учените в този момент са създали робот за проучване на хралупите на животинките.

Вомбатите са най-вече нощни животни. Те прекарват светлата част на деня, спейки в дупки, които копаят в земята. Обичайно сменят дупките си на всеки 4 до 10 дни. Често пъти просто се реалокират в друга дупка, която преди този момент е била изкопана и заета от различен вомбат. Смята се, че паразитните акари Sarcoptes scabiei, които предизвикват саркоптичната краста, могат да се трансферират сред вомбатите, когато сменят хралупите си по този метод.

Изследователи от Австралийския Университет „ Ла Троб “ и Университета в Тазмания са решили да видят какъв брой евентуално е да е по този начин. За задачата те са създали нов робот, споделя. Наречен WomBot, роботът се зарежда от акумулатори, дълъг е 30 см, тежи 2 кг и се движи с вериги, сходни на тези на танковете, с оптималната скорост от 0,15 метра в секунда.

WomBot е оборудван със датчици за температура и мокрота, дружно с предни и задни камери и LED осветяване. Видеото онлайн от тези камери се предава по Ethernet кабел към оператор над земята. Освен това в предната част на робота има захващач, който може да слага датчици за вписване на данни в хралупите, тъй че вътрешността да може да бъде следена и след това.

„ Дупките на вомбатите са предизвикателни за проучване, защото са тесни, кални, могат да бъдат дълги десетки метри и да съдържат стръмни сектори и остри завои “, споделя доктор Робърт Рос от университета, съавтор на проучването. „ WomBot ни разрешава да влезем и да изследваме тези хралупи, без да ги унищожаваме или да използваме безценен радар, проникващ в земята. Това може да ни помогне да разберем по-добре изискванията в дупките, които може би улесняват предаването на саркоптичната краста “.
още по тематиката
През септември 2020 година роботът е употребен за проучване на 30 дупки на вомбати в Тазмания. Установено е, че междинната температура в тези дупки е 15°C, а междинната относителна мокрота е 85%. Според предходни изследвания, акарите се развиват най-добре при към 10°C и относителна мокрота от 75 до 95 % – условия, сходни на тези в дупките.

Въз основа на тези данни учените в този момент имат вяра, че женските акари Sarcoptes scabiei могат да оцелеят от девет до 10 дни на входа на дупка – или 16 до 18 дни вътре в нея – като се популяризират от един жител към идващ.

„ Нашите открития демонстрират, че изискванията в хралупите на вомбатите могат да улеснят предаването на саркоптична краста, благоприятствайки оцеляването на акарите “, споделя доктор Рос. „ WomBot евентуално може да се употребява, с цел да помогне за понижаване на разпространяването на саркоптичната краста посредством внасяне на инсектицид или гарантиране, че дупките са празни, преди отнасяне с краткотрайно нагряване, което да унищожи акарите. “

И да – имало е случай, в който роботът е срещнал вомбат при посещаване в дупка. Предполага се, че животното е спяло, по тази причина и екипът бързо е изтеглил WomBot от него.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР