Робот, който ще осигурява медицинските нужди на екипажа по време

...
Робот, който ще осигурява медицинските нужди на екипажа по време
Коментари Харесай

Студенти от МУ - Варна са сред победителите в конкурс на Европейската космическа агенция

Робот, който ще обезпечава медицинските потребности на екипажа по време на полет в космоса изобрети екип с присъединяване на студенти от МУ – Варна, планът бе оценен високо на огромен галактически конгрес в Париж, оповестиха от висшето здравно учебно заведение.

Студенти от Медицински университет – Варна са измежду петимата спечелили в състезанието на Европейската галактическа организация The Student Aerospace Challenge в Музея на аерокосмическите науки във френската столица.

Това описа Габриел Дичев, който е част от екипа ни SpaceDoctors, завоювал триумфа. Международният конгрес събира участници от едни от най-реномираните университети от цяла Европа.

Тимът е формиран от студенти на Медицинския университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов " и Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров ": Мелани Пиргова - IV курс, компетентност боен доктор във ВВМУ, Габриел Дичев – V курс, компетентност медицина в МУ, Антон Атанасов - I курс, компетентност киберсигурност във ВВМУ, Бора Доган - I курс, компетентност медицина в МУ.

„ The Student Aerospace Challenge е мултидисциплинарно тестване за млади мозъци, които сферата на галактическото образование и инженерство, показа Антон Атанасов. Той изясни, че има доста тематики – общо 12, като да вземем за пример „ Защита ", „ Инфраструктура на гориво ", „ Дизайн " и други

Българските участници са работили в тематика „ Медицина ".

„ Задачата ни беше да съставим модулна система на робот, който да обезпечава медицинските потребности на екипажа по време на полета. Беше ни забавно, събрахме се през декември 2021 година и взехме решение с обща концепция да аплайваме. Имахме към месец и половина, с цел да представим плана. Впоследствие най-хубавите хрумвания в дадена сфера минават одобрение на форума в Париж “, описват те.

По думите им, те работят за суборбитални полети, които са не по-дълги от 90 минути.

„ Подбрахме за най-голяма сигурност допустимо максимален обсег от хора с разнообразни потребности. Избрахме най-малкия космолет, който може да транспорти до 6-ма пасажери. Нашата концепция би могла да се употребява от максимален диапазон хора, които не е нужно да са специалисти или космонавти. Те могат да бъдат галактически туристи ", допълват те.

Според студентите, сега здравните протоколи, които разрешават пътешестване в космоса са много прецизни, с цел да се обезпечи оптимално качествена здравна грижа по време на полет. Избират се хора, които нямат никакви медицински проблеми. Само по този начин има опция да се реагира и да се избави човешкия живот, в случай че възникне проблем по време на полета. Има къс интервал на обзор и образование преди самия полет, който цели да пресее хора, които имат усложнение с полета.

„ Част от нашата система са залепващи дребни апарати, които наблюдават непрекъснато положението на организма посредством датчици за температура, сърдечен темп, кръвна захар и съществени витални индикатори. Част от тези залепващи се апарати имат опцията да ползват дребни количества медикамент през кожата, а при потребност - да подадат по-голямо количество препарат. При нужда нашият робот е изцяло кадърен да намира венозен път и да инжектира на личен ход “, изясняват те.

Младите откриватели имат вяра, че автоматизирането на медицинските грижи по време на полети ще избавя човешкия живот.

„ Вече са се изпълнявали тестови задачи в международен мащаб. Дори 80 годишен човек е взел участие в тестванията “, споделят те..

„ Неописуемо е чувството да получиш такова самопризнание за труда, който сме вложили. Наградиха ни за иновативност и инженерство на плана, който се отличи даже преди спонсорирания екип от Торино, Италия. Благодарим на нашите ментори и консултанти на плана, които доста ни помогнаха – проф. Любомир Алексиев – ръководител на Българското съдружие по авиационна, морска и галактическа медицина, доцент Веселка Радева и доктор Тургай Калинов за поддръжката и подаденото рамото ", показа Габриел Дичев
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР