Роберт Фицо Словакия няма да ратифицира конвенцията на Съвета на

...
Роберт Фицо Словакия няма да ратифицира конвенцията на Съвета на
Коментари Харесай

И в Словакия се провали ратифицирането на Истанбулската конвенция

Роберт Фицо

Словакия няма да ратифицира конвенцията на Съвета на Европа за битка с насилието над дами, станала известна като Истанбулската спогодба, предадоха организациите. Причината е, че министър председателят Роберт Фицо отстъпи под натиска на по-малкия сътрудник в ръководещата коалиция - националистите от Словашката национална партия (SNS). Подобно на съперниците на конвенцията в България, и те обявиха, че прекъсването на ратификацията не е задоволително и не престават битката за това Братислава са денонсира подписа си под документа. Словакия подписа Истанбулската спогодба през 2011 година и спря ратификацията в миг, когато документът е утвърден от повече от 40 страни на континента. Русия и Азербайджан са единствените членове на Съвета на Европа, които не са подписали конвенцията.
Премиерът Фицо разгласи, че Словакия няма да ратифицира документ, който съгласно него е противоречив, може да докара до нарушение на Конституцията и до легализиране на еднополовите бракове. ГЕРБ изиска по въпроса да се произнесе Конституционният съд. Основният документ на Словашката република на практика не разрешава еднополовите бракове с приемането на корекция в Конституцията през 2014 година, в която категорично е записано, че бракът е единствено съюзът сред мъж и жена. В страната еднополовите съжителства не са приети и като цивилен сюзи. " Не можем да прокараме ограничения, които опонират на вярванията и възприятията на хората в някои страни ", съобщи социал-демократът Фицо. Според него конвенцията " ненужно слага под въпрос естествените разлики сред мъжете и дамите и ги назовава стандарти ", до момента в който се преследва другояче чудесната цел да бъде отстранено насилието против дами.
Критиците оспорват определението в конвенцията за това що е обществен пол (gender), а католическата черква съобщи, че документът щял да докара до дискриминиране религиозната независимост в страната, в която (по данни от преброяването през 2011 г.) от население 5.4 милиона души 62% се дефинират като католици и 6% като протестанти. Страните, в които все още Истанбулската спогодба не е утвърдена са, България, Унгария, Чехия, Англия, Хърватия, Гърция и Ирландия. Във Англия и Ирландия хомосексуалните бракове са приети със закон.
Преди две седмици България, която сега краткотрайно е ръководител на Съвета на Европейски Съюз, също отхвърли съглашението.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР