„Ритъмът на Балканите“, най-успешният проект на Оркестъра за народна музика

...
„Ритъмът на Балканите“, най-успешният проект на Оркестъра за народна музика
Коментари Харесай

„Ритъмът на Балканите“ събира фолклорни виртуози от България, Македония, Румъния и Турция

„ Ритъмът на Балканите “, най-успешният план на Оркестъра за национална музика на БНР, събира още веднъж фолклорни виртуози на сцената на зала „ България “ на 27 април, петък, от 19.30 ч. Ана Мария Стоян и Мариан Мексикану от Румъния, Гоце Димовски от Македония и Мухлис Бербероглу от Турция са гостите в петото издание на плана.

Солистите в концерта са звезди в страните си, добре познати към този момент и на публиката на задачите Балкани. Акордеонистът Мариан Мексикану и певицата Ана Мария Стоян са извънредно надарени и търсени музиканти, едни от най-известните реализатори на обичайната и авторска фолклора музика в Румъния. Гоце Димовски е част от „ Синтезис “ – една от първите етногрупи на Балканите, която дава нова посока за развиване на музиката в района, а техният „ Swinging Macedonia “ става най-продаваният албум в Македония.

Гоце Димовски свири на екзотичната зурна, а също на гайда, дудук, кларинет и саксофон, в това число в Оркестъра за обичайни фолклорни принадлежности на Радио и телевизия Скопие. Мухлис Бербероглу е един от най-талантливи и проспериращи млади реализатори на присъщия за турската музика инструмент саз, който за пръв път ще бъде показан в плана „ Ритъмът на Балканите “.

Атрактивните посетители от Румъния, Македония и Турция ще показват с Оркестъра за национална музика на БНР под диригентската палка на Димитър Христов ярки темпераментни пиеси от националната си фолклорна традиция и общи за задачите Балкани ритми. „ Ритъмът на Балканите “ е план без аналог, който събира на една сцена музиканти от района, в който даже политиците мъчно сядат дружно на масата на договарянията “, споделя маестро Димитър Христов и добавя: „ Това е план, зареден с доста сила, който основава един културен мост сред страните. “
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР