Рисуването върху стъкло ще бъде предложено от фестивала Стъклена плетеница,

...
Рисуването върху стъкло ще бъде предложено от фестивала Стъклена плетеница,
Коментари Харесай

За първи път у нас ще бъде представена техниката за рисуване върху стъкло, известна като “огледален образ”

Рисуването върху стъкло ще бъде препоръчано от фестивала " Стъклена плетеница ", който ще се организира тази събота и неделя в Боженци. За първи път у нас ще бъде показана техниката за изобразяване върху стъкло " на назад ", известна и като " огледален облик ". Посетителите ще могат сами да изработят " витраж " и да създадат гравюра върху стъкло.

Фестивалът се организира за осма година и предлага три ателиета, ситуирани в три музейни обекта. Доц. Борис Желев и студенти от ВТУ провеждат ателие за витражи. Зад направата на един витраж стои доста работа, която нормално остава невидима за хората, описа уредникът в музея на архитектурно-историческия резерват Боженци Ива Дянкова.

Второто ателие - " Рисуване наопаки ", се провежда за първа година и демонстрира по този начин наречената техника с огледален облик, изясни Ива Дянкова. Хората ще бъдат посрещнати от художничката Неда Личева, а всеки участник ще може да рисува върху плоско стъкло, като за най-малките и неопитни гости са планувани и шаблони.

В рамките на събитието ще бъде показана галерия от скъпоценни и полускъпоценни камъни на Националния музей " Земята и хората ", както и експозиция с витражни произведения на преподаватели и студенти от катедра " Стенопис " на ВТУ. Фестивалът " Стъклена плетеница " ще се организира тази събота и неделя в габровското село Боженци, от 10 до 16 часа.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР