Рисковите капиталисти в Китай, които преди разчитаха на американски инвеститори,

...
Рисковите капиталисти в Китай, които преди разчитаха на американски инвеститори,
Коментари Харесай

Рисковите капиталисти в Китай привличат инвестиции от Близкия изток

Рисковите капиталисти в Китай, които преди разчитаха на американски вложители, в този момент притеглят вложения от Близкия изток. 

Тази смяна в интернационалните финансови потоци се трансформира в възходяща наклонност в промишлеността, маркирана с редица конференции и бизнес визити сред Китай и Близкия изток.

Според информацията китайски компании с фондове, деноминирани в щатски долари, през последната година доста вложители от Близкия изток са взели участие в полемики и покупко-продажби с китайски фондове за рисков капитал.

Макар че тези вложения не заместват изцяло американското финансиране, прогнозите са, че те ще съставляват почти 20% от цялото финансиране в щатски долари, получено от китайските рискови капиталисти.

Инвеститорите от Близкия изток интензивно търсят благоприятни условия в Китай и вършат дребни вложения, с цел да тестват пазара. Особено забавни са браншовете, свързани с авангардни технологии, нововъзникващи потребителски трендове и биотехнологии.

Няколко фактора способстват за усилването на тази капиталова наклонност. Дипломатическите връзки сред Китай и Близкия изток се усъвършенстваха след възобновяване на дипломатическите връзки сред Саудитска Арабия и Иран, за което спомага Пекин.

Едновременно с това напрежението сред Съединени американски щати и Китай, както и засиленият регулаторен надзор в двете страни, накараха доста основани в Съединени американски щати вложители да се въздържат от вложения в китайски фондове за рисков капитал.

Това съмнение сътвори опция за капитали от Близкия изток да запълнят празнината, изключително когато страни като Саудитска Арабия и Катар се стремят да диверсифицират стопанските системи си от зависимостта от изкопаеми горива.

Все отново си коства да се означи, че доста евентуални вложения в китайски фондове към момента са във фаза на разискване, съгласно участващите фондове за рисков капитал.

Към февруари 2022 година вложителите от Близкия изток са разпределили по-голяма част от вложенията си в северноамерикански активи спрямо Азиатско-тихоокеанския район, както оповестиха от Preqin, компания за изследвания на различни активи. Въпреки това делът на вложенията на близкоизточните държавни капиталови фондове в различни активи в международен мащаб се е нараснал почти два пъти сред 2021 година и първата половина на 2022 година

Като цяло осемте най-големи суверенни фонда от Близкия изток държат общо над $3 трилиона $ в активи по последни налични оценки на Preqin.

По-специално Саудитска Арабия минава от търговски към “основни капиталови връзки ” с Китай. Министърът на вложенията на страната Халид ал-Фалих загатна за вложения в технологии от страна на държавния капиталов фонд на Саудитска Арабия, Публичния капиталов фонд (PIF), както и от компании от частния бранш.

PIF ръководи активи на стойност почти $700 милиарда, само че при поискване не даде съответни данни за вложенията си в Китай.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР