Рисковите групи трябва да бъдат задължително ваксинирани, защото при тях

...
Рисковите групи трябва да бъдат задължително ваксинирани, защото при тях
Коментари Харесай

Чорбанов отсече: Преболедувалите К-19 са с много по -силен имунитет от ваксинираните

Рисковите групи би трябвало да бъдат наложително имунизирани, тъй като при тях рискът от заболяване с вируса е доста по-голям, в сравнение с риска имунизацията да не е такава, каквато се чака да бъде “. Това сподели проф. Андрей Чорбанов , шеф на департамент „ Имунология “ в Института по микробиология на Българска академия на науките, представен от БНР.

Той изясни, че имунитетът при преболедувалите Ковид-19 е доста по-мощен и по-траен, тъй като среща с целия вирус дава опцията да припознае обособените негови съставни елементи, по тази причина имунитетът е по-дълбок.

Имунологът разяснява, че когато една ваксина е ефикасна, съществуването на дребна разновидност на вируса не я прави неефикасна:
„ Т-клетъчният имунитет е това, което в най-голяма степен защищава организма, който няма проблем от този вид разновидности, които пораждат. Така че хора, ваксинирани пълноценно с ваксина, която работи, би трябвало да бъдат защитени “, сподели проф. Чорбанов.

Според него това, че се готвят 3-та, 4-та и 5-а бустерна доза на имунизациите, е бизнес и концепция да се абонират популациите на страните да се имунизират против новите разновидности на вируса.

„ Няма никаква основателна причина непрекъснато да се вършат нови ваксини, в случай, че те употребяват единствено един спайк протеин, който има десетки сектори, които се разпознават от имунната система. Наличието на разновидност в някоя от тях не го прави неузнаваем “, акцентира той.

Андрей Чорбанов изрази песимизъм към имунизирането на деца против ковид, тъй като не минало задоволително време, с цел да бъдат следени всички странични реакции от имунизациите.

Българската ваксина против Ковид-19 ще бъде показана на Световния конгрес по ваксини през октомври, заяви шефът на департамент „ Имунология “ в Института по микробиология на Българска академия на науките.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР