Рисковете за здравето на пациенти с онкологични заболявания растат пропорционално

...
Рисковете за здравето на пациенти с онкологични заболявания растат пропорционално
Коментари Харесай

Д-р Атанасова: С увеличаването на COVID случаите расте рискът за онкоболните -

Рисковете за здравето на пациенти с онкологични болести порастват съразмерно с увеличение случаите на COVID-19, предизвестява доктор Мариана Атанасова, началник на Отделението по здравна онкология към Клиниката по здравна онкология в УМБАЛ „ Царица Йоанна “–ИСУЛ.

По думите ѝ забележителна част от пациентите организират някакъв тип противотуморно лекуване и при положение на заразяване със SARS-CoV-2 това лекуване би трябвало да бъде отсрочено, което крие съществени опасности за пациента.

Състоянието на пациенти на интензивно лекуване се утежнява в допълнение при наслагване на зараза със SARS-CoV-2. Отчита се и по-лошо протичане на COVID-инфекцията при имунокомпрометираните пациенти, споделя онколожката.

Заради късните затруднения, до които води COVID-19, от време на време лекуването се прекратява за по-дълъг интервал или се стига до понижаване на дозите на лекарството. Всичко това може да бъде една от аргументите косвено да се утежни прогнозата за преживяемост при тези пациенти, показва доктор Атанасова.

Според нея фактът, че първият бустер основава доста добър имунен отговор, демонстрира, че би било дейно да се сложи и втори. Направените до момента изследвания изрично потвърждават, че и след първата имунизация, и след бустерната доза имунният отговор към SARS-CoV-2 е извънредно добър, безапелационна е лекарката.

Няма пациенти, за които имунизацията против COVID-19 да не е подобаваща. Приложението на имунизациите би трябвало да се персонифицира – да бъде самостоятелно преценено за всеки пациент, само че няма противопоказания, поради които при тъкмо избран тип израстък да се заобикаля имунизация. По-скоро рекомендацията е във връзка с интервала, в който пациентите на дейна химиотерапия да слагат ваксина. Самата химиотерапия не е противопоказание за слагане на бустерна доза, даже в противен случай, само че би трябвало да се избере най-подходящият миг, споделя тя.

При неспособност краткотрайно да се прекрати лекуването за имунизация, доктор Атанасова предлага бустерната ваксина да се отсрочи за след химиотерапията.

Но, би трябвало да се има поради нещо доста значимо – курсовете химиотерапия от време на време не престават много дълго във времето. Затова, в случай че пациентът желае да се имунизира, би трябвало да се избере подобаващ времеви период, даже и да се забави идващото вливане, с цел да може той да се възвърне и да се имунизира. Съветвам всеки пациент да съветва своята имунизация с наблюдаващия го доктор и екип, прецизира тя.

По думите ѝ успеваемостта е по-изявена след слагането на бустерна доза. След това дори и да се разболее от COVID-19 пациентът понася доста по-леко болестта и то не утежнява тежко положението му, нито пречи на лекуването му.

Категорична съм, че пациентите с онкологични болести би трябвало да се ваксинират без съмнение, тъй като даже разболяването от COVID-19 да се случи след имунизация, боледуването е доста по-леко. Проучванията изрично потвърдиха, че след бустерните дози имунният отговор към всички разновидности на SARS-CoV-2, в това число и Омикрон, е доста по-добър, споделя онкологът доктор Мариана Атанасова.

Цялото изявление

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР