Рисковете, свързани с енергийната сигурност, ясно показват нуждата от ускоряване

...
Рисковете, свързани с енергийната сигурност, ясно показват нуждата от ускоряване
Коментари Харесай

Борислав Сандов: Декарбонизацията е свързана с мира в Европа

" Рисковете, свързани с енергийната сигурност, ясно демонстрират потребността от ускорение на прехода към нисковъглеродна стопанска система, потребността от бързото и по-широко нахлуване на възобновимата сила, по-висока ресурсна и енергийна успеваемост. Безспорно е, че декарбонизацията не е чисто екологичен въпрос, а тематика, обвързвана с мира в Европа ". Това е декларирал вицепремиерът по климатичните въпроси и министър на околната среда и водите Борислав Сандов при присъединяване си в първото за 2022 година съвещание на Съвета на Европейския съюз по околна среда в Брюксел.

Според него войната в Украйна, провокирана от съветската експанзия, освен не омаловажава въпросите за опазването на природата и за енергийния преход, а основава повече условия за ускорение на процеса, изключително при възобновимата сила, която е път към енергийна сигурност и самостоятелност.

България има необикновен интерес в това отношение, тъй като сме доста подвластни от вноса на енергийни запаси от Русия, а в същото време имаме положителни предпоставки за бързо нахлуване на нови енергийни източници, разясни той пред публицисти в хода на съвещанието.

Има доста вложения, които " чакат на вратата ", става дума за 16 000 мегавата, съобщи Сандов. По неговите думи е допустимо по проекта за възобновяване да се построи цех за предпазване на сила в региона на комплекса " Марица-изток ". В изпратения за утвърждение в Брюксел проект има заложен план за създаване на парк от акумулатори за предпазване на сила, само че съгласно него той ще е ситуиран из цялата страна на подобаващи места за връзка с електропреносната мрежа и с възобновимите енергийни източници.

Една от главните тематики на полемиката в четвъртък са законодателните оферти на Европейската комисия в региона на климата, част от пакета " Подготвени за цел 55 " и планът на правилник по отношение на батериите и отпадъчните акумулатори.

Министрите са постигнали единодушие, че с приемането на регламента за батериите ще се реализира възстановяване на вътрешния пазар, поощряване на кръговата стопанска система и понижаване на екологичните и обществените въздействия през всички стадии от виталния цикъл на батериите, показаха от пресцентъра на екоминистерството.

В рамките на утринната сесия на средата Борислав Сандов е разговарял и с генералния шеф на основна дирекция " Околна среда " Флорика Финк–Хойер. Двамата са разискали започнатите против България наказателни процедури в региона на околната среда и Сандов се е заел още тази година те да намалеят на половина. Финк-Хойер на собствен ред отбелязала, че напредъкът е забележим и че подхванатите промени ще доведат и до възстановяване на средата на живот на жителите.

Сандов и Финк- Хойер също по този начин са дискутирали опцията за развиване на възобновими енергийни източници, без да се позволява спор с опазването на биологичното многообразие. Според българския екоминистър вид е да се конфигурират ВЕИ върху терени на остарели мини, изоставени индустриални площадки или даже земеделска земя, която е в не положително агроекологично положение. По този метод, от една страна, ще се развие капацитетът за произвеждане на чиста сила, а от друга - ще се даде опция за възстановяване на положението на тези терени, счита Сандов.

Пред български публицисти в Брюксел той разяснява и тематики, които са от компетенциите по-скоро на енергийния му сътрудник.

Той е показал, че България разполага с нуклеарно гориво за към година и половина и може да се мисли за последващи доставки от " Уестингхаус ", а такива диалози се водят със Съединени американски щати.

Реално АЕЦ " Козлодуй " има контракт за доставка на съветско свежо нуклеарно гориво до края на 2024 година, а за идващите доставки би трябвало да разгласи конкурс. За да взе участие в него, сега " Уестинхаус " минава през процедура по лицензиране на нейното гориво за прилагане в българската нуклеарна централа. Чак като получи такова, ще може да се включи в търг, в който сигурно ще играе и сегашният снабдител – съветската ТВЕЛ.

Сандов се е спрял и на газовите доставки, където е видял по-голямо предизвикателство, изключително поради " незаконното " закъснение в градежа на връзката с гръцката газопреносна мрежа. Когато тази връзка бъде подготвена, зависимостта на нашата страна от съветския импорт ще спадне на половина и доста бързо е допустима промяната на Русия като главен снабдител на нефт у нас.

Всъщност, даже и при вноса на цялото контрактувано количество азерски газ от 1 милиарда куб. м това ще е една трета от годишното ползване на синьо гориво у нас, което е малко над 3 милиарда куб. м.

В отговор на въпрос Сандов декларирал, че има заплаха от украинските нуклеарни централи за България и това не би трябвало да се крие.

" Все още няма сериозна радиация от нещо, случило се в Украйна. Опасността идва от уязвимостта на тези централи по отношение на набези и снаряди, които попадат наоколо до тях. От друга страна, належащо е да се поддържат охладени реакторите, които действат, с цел да не се стигне до прегряване. Вярвам, че самите съветски военни дейности няма да отидат до самоубийствения резултат, тъй като въпреки всичко са покрай Русия. Категорично това е риск за цяла Европа, за целия свят. Вярвам, че няма да се стигне до такава степен. България е готова да реагира, само че при такава повреда никой не може да избегне всички вреди. Можем единствено да ги ограничим ", разяснява вицепремиерът, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР