Рисковете от зарази са най-големи на местата, където са наводненията“,

...
Рисковете от зарази са най-големи на местата, където са наводненията“,
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Има риск от зарази в наводнените райони. По Черноморието всичко е спокойно

„ Рисковете от болести са най-големи на местата, където са наводненията “, разяснява в ефира на Нова тв епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев.

„ Когато водата залее септичните ями, би трябвало да се внимава. Когато се гази вода, по време на избавителните дейности, всички ранички по кожата на човек, би трябвало да се дезинфекцират. Това е доста значимо, тъй като има заплаха от лептоспироза – зараза, която прониква от вода с фекално замърсяване “, сподели той.

Проф. Кантарджиев даде съвет, когато се почистват от калните наноси дворовете – те  задължително да се дезинфекцират.

„ Много е значимо да се съблюдава хигиената, когато се работи в наводнена област. Миенето на ръцете и дезинфекцията е належащо. Важно е и да се употребява тествана вода, защото водоизточниците се замърсяват ”, обърна внимание още епидемиологът.

Той даде съвет да се съблюдава прецизна хигиена и да се пие чиста вода -  бутилирана или от чешмата, само че преварена. с капки йод или с хапчета хлор.

По отношение на терзанията от замърсяване на водите на българското Черноморие поради взривяването на язовир „ Каховка “ в Украйна  и последвалия разлив на огромни количества вода.  Той обърна внимание:

„ Холера в тази страна не е имало от 1970 година и терзанията са непотребни “.

Във връзка със сезонните вируси експертът по паразитни и заразни болести също успокои и посъветва да не се всява суматоха.

„ С верния антибиотик стрептококовата зараза е лечима. Няма заплаха от болести и по българското Черноморие “, безапелационен беше професорът.

Типично в своя шеговит жанр Кантарджиев изясни за какво суматохата е непотребна.

„ Като стартира топлото време, всички вируси във водите на Черно море ще се изтрепят “.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР