Рискът светът да изпадне в рецесия, както и в тежка

...
Рискът светът да изпадне в рецесия, както и в тежка
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Рискът от световна рецесия и тежка дългова криза нараства

Рискът светът да изпадне в криза, както и в тежка дългова рецесия нараства, предизвести ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Тя изнесе тирада пред студенти в навечерието на годишните срещи на фонда и Световната банка, които стартират идната седмица, съобщи БНР. 
Георгиева прикани за общи дейности за посрещането на множеството взаимосвързани опасности и преодоляването им посредством бързи дейности.

Кристалина Георгиева дефинира икономическата обстановка като " транспортен съд в бурни води " и прикани с мъдрост и взаимни дейности той да бъде нормализиран.

" Многобройни шокове, измежду които е и безсмислена война, трансформираха икономическата обстановка трагично. Вместо да бъде преходна, както ние мислехме, инфлацията се оказа доста по-постоянна ", съобщи Георгиева, съгласно която паричната политика би трябвало да бъде затягана, само че не прекомерно.

Фискалната политика би трябвало да бъде ориентирана към бедните и уязвимите, а не за всички, тъй като по този начин се подхранва в допълнение инфлацията:  " Рисковете за изпадане в криза се повишават. Изчисленията ни демонстрират, че една трета от страните по света ще усетят две поредни тримесечия на спад тази и идната година. Дори и в някои страни, където няма спад, стотици и хиляди хора ще усетят обстановката като криза, тъй като инфлацията изяжда приходите им ", уточни шефът на МВФ.

Скъпият $ заплашва редица страни с висок дълг, деноминиран в американската валута, в изпадане в дългова рецесия, допълни Георгиева. 345 милиона хора по света са обезверени поради глада, в който са принудени да живеят, акцентира още ръководещият шеф на Международния валутен фонд и още веднъж напомни за нуждата от по-решителна битка с климатичните промени:

" Ако работим дружно, ние можем да осигурим по-добро бъдеще за всеки на всяко едно място на нашата планета ", счита Кристалина Георгиева.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР