Риск от епидемия от коклюш има, ние сме в епидемична

...
Риск от епидемия от коклюш има, ние сме в епидемична
Коментари Харесай

Ива Христова: Има риск от епидемия от коклюш през следващите седмици

Риск от зараза от коклюш има, ние сме в епидемиологична обстановка, тези случаи ще се усилват. Това сподели в " Още от деня " по Българска национална телевизия шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания доцент Ива Христова.

По думите ѝ съвсем половината от областите в страната към този момент са докладвали случаи на болестта, а в идващите седмици евентуално ще бъдат обхванати и останалите области.

" Вече са над 250 случаите на коклюш у нас, 205 бяха до предходната седмица. Първите два случая са при бебета на един месец, т.е. преди времето за първата имунизация. Отделно на тази възраст децата са извънредно беззащитни - имунната система доста мъчно работи. Децата би трябвало да се пазят, а хората в тяхното обграждане да бъдат имунизирани ".

Двете умряли бебета евентуално са инфектирани от някой възрастен към тях, при който инфекцията е протекла безсимптомно, уточни доцент Христова.

" Боледуват главно учениците сред 6 и 12-годишната възраст - сред втората и третата имунизация. Боледуват обаче и техните родители, баби и дядовци. Различна е клиничната картина. Типично при неимунизираните възпитаници е доста мощен кашличен припадък, който води до зной, изпъкване на очите и вените ".

При бебетата няма сходна кашлица, само че има зной и това се случва без повдигане на температура.

" Протича с невисока температура, стартира с известна хрема, кашлица, изнемощялост. Температурата минава, само че следва няколкоседмичен интервал на кашлица. Важно е, когато едно дете кашля повече от седмица, да не се чака, да се търси диагностика и лекуване. А лекуване има. това е бактериално заболяване и предстои на лекуване с антибиотици ", изясни доцент Христова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР