Риск не трябва да има. Винаги когато се тегли един

...
Риск не трябва да има. Винаги когато се тегли един
Коментари Харесай

Кредитният консултант Тихомир Тошев: Бързите кредити са проблем

Риск не би трябвало да има. Винаги когато се тегли един заем, той би трябвало да е добре преценен. Когато това е добре преценено, по отношение на приходите ни, не е риск. Човек ще си свърши работата, за която му трябват парите, и ще успее да си обслужва заема във времето. Лошите заеми са на доста ниски равнища. Повечето хора теглят заеми и съумяват да ги връщат. Това сподели в изявление за Novini.bg. кредитният съветник Тихомир Тошев. 

Той изясни, че казусът при бързите заеми е различен и хората от ден на ден се затрудняват да ги връщат. " Там главната причина и проблем е, че компаниите за бързи заеми започнаха да оферират все по-големи и по-големи суми като бързи заеми. Вече доста оферти са за 1 000, 2 000, 5 000 лева, дори до 6 000 лева, което като сума е равно на потребителски заем ", добави експертът и посъветва да не се теглят бързи заеми за суми над 500 лв.. 

Тощев счита, че е наложително страната да се намеси и да направи регулация на този бранш. " Въпреки че сега споделят, че е секторът на бързите заеми е контролиран в Закона за потребителските заеми, в действителност не е. Всеки ден виждаме хора, които страдат от това, че са създали грешката, изтеглили са бърз заем за по-голяма сума и към този момент изпадат в неспособност да го обслужват. Теглят втори, с цел да погасяват първия, теглят трети, с цел да погасяват първия и втория. Влизат във финансова серпантина, от която няма излизане. Рекордът е клиент, който беше съумял да изтегли 29 бързи заема. Докато се случи държавна регулация, дано хората да са много деликатни ", предизвести кредитният съветник. 

Той посъветва, в случай че сумата е дребна, да бъде върната оптимално бързо - още при първа заплата. Тошев уточни кредитната карта като много добър сурогат на бързия заем. " Тя има утвърден предел и когато ви потрябват пари, можете да платите с нея. Ако върнете парите в гратисния интервал, даже няма да платите никаква рента. При кредитните карти не чакам лихвите да се вдигнат. По принцип кредитните карти са най-скъпият банков артикул. Там лихвите са сред 14 и 18%, само че са разнообразни от бързите заеми, където са сред 100-150, някой път с до 200% оскъпяване. Освен това, всяка кредитна карта има гратисен интервал, в който в случай че върнете парите, не плащате никаква рента. На кредитната карта би трябвало да се гледа като на безвъзмездни пари, които стоят в портфейла ви и ползвате единствено когато имате потребност. Годишната такса е от 40 до 50 лв., което не е проблем за никого. Ако връщате употребените пари в гратисния интервал, няма да плащате никакви други разноски. Тя не би трябвало да се употребява за изтегляне на пари на банкомат. Таксите там са много високи ", предизвести обаче специалистът.

Интересът на българите към кредитирането продължава да е значителен. " Юни беше рекорден месец в банковата система по ипотечни заеми. Ковид катализира този развой, тъй като доста хора осмислиха, че пространствата, в които живеят, са дребни. Някои, че не желаят да живеят в градска среда, а наоколо до огромния град: в къщи и по-големи парцели. След това стартира войната и високата инфлация. Тогава доста хора се уплашиха да не изгубят цената на спестяванията си и ги вложиха в парцели, което докара до сериозен растеж при цените на недвижимите парцели предходната година. Статистиката на Българска народна банка демонстрира 18% растеж на обмените на ипотечните заеми. Това се дължи навръх това. Продължаваме да купуваме интензивно парцели с заем и теглим по-големи заеми поради по-високите цени на парцелите ", уточни кредитният съветник. 

Сериозен интерес се следи и при потребителското кредитиране. " Повечето хора се усещат постоянни и сигурни. Доходите набъбнаха и изпреварват инфлацията. Безработица съвсем няма, елементарно се намира работа. Това кара хората да са по-смели във връзка с изтегляне на заем, с цел да ремонтират дома си, да закупят автомобил или да обединят някакви отговорности. Най-вероятно ще отбележим следващата рекордна година във връзка с кредитирането. Преди към една година лихвите в целия свят започнаха да вървят нагоре. В България това се случва с много забавени темпове. Ръстът при ипотечните заеми през предходната година е сред 0.1 и 0,3%, при потребителските заеми – сред 0,2 и 0,5 %, което е нищожно. В множеството случаи това значи месечните вноски да са с разлика сред 30 до 50 лева Ръстът на лихвите се случва единствено за новите заеми. При изтеглените заеми към момента нямаме растеж на лихвите. Очаква се тук лихвите също да продължат този растеж, само че няма да е с темпа, който се случва в множеството страни в Европа ", добави Тошев. 

Той чака растеж на лихвите до края на годината в границите на 0,1% до 0,3%. " В момента имаме извънредно ниски лихви по ипотечните заеми: сред 2,2 и 2,6%. Може би в края на тази година те ще са сред 2,8 и 3,2%. Ще набъбнат лихвите за хората, които занапред ще теглят, не по към този момент изтеглените заеми. Това нарастване няма да е толкоз значително. Ще е в месечна вноска с към 20, 30 до 50 лева по-висока ", пресметна кредитният съветник. 

Всеки заем би трябвало да е добре премислен и да не се прибягва до него за непотребни неща, предизвести Тихомир Тошев. 

" Ипотечните, потребителските заеми и кредитните карти не са проблеми. Повечето хора, изключително тези с над междинни приходи, имат тези артикули. Кредитните консултанти постоянно споделяме: в случай че разноските по заемите ви не надвишават 30% от прихода ви, това не е проблем. Проблем е, когато започваме да теглим, теглим заеми и задлъжняваме повече, в сравнение с можем да си позволим. Тогава можем да стигнем до такава степен, че да сме с неприятна кредитна история, да ни се начисляват наказателни такси. Някой път да загубим и жилището си ", предизвести той. 

" В момента, от който влезем в Еврозоната, за една нощ заемите им ще се превалутират от левове. На другия ден ще имаме евро в заем. Не виждам никакъв проблем и се надявам скоро да влезем в Еврозоната. Във всички страни в Еврозоната растежът на лихвите е в пъти по-малък, в сравнение с в тези със лични валути. Все още левовите заеми са по-добре ", разяснява още кредитният експерт. 

По материала работиха: Галя Георгиева и Теодора Павлова. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР