Риши Сунак вече официално е новият министър-председател на Великобритания. Той

...
Риши Сунак вече официално е новият министър-председател на Великобритания. Той
Коментари Харесай

Риши Сунак вече официално е новият премиер на Великобритания

Риши Сунак към този момент публично е новият министър-председател на Англия. Той напусна Бъкингамския замък, където се организира аудиенцията, на която крал Чарлз III му разпореди премиерския пост, съобщи Би Би Си.   

Сунак се насочи към държавната резиденция на „ Даунинг стрийт “ 10, където неотложно ще стартира работа по образуване на новия кабинет.

Очаква се той да произнесе първата си тирада като министър-председател.

Аудиенцията при краля бележи символичното предаване на властта – тя е комбиниране от гала и политически прагматизъм. Този обред на последователност се организира на фона на големи политически разтърсвания.

Това е една от основните конституционни функции на краля. Майката на Чарлз III – кралица Елизабет II, я приемаше извънредно съществено, дотолкоз, че макар влошеното си здраве тя организира последната си среща с Лиз Тръс, с цел да може тя да поеме премиерския пост през предишния месец. Малко по-късно кралицата умря.

Церемонията се назовава „ целуване на ръце “, само че е по-вероятно да е било реверанс и здрависване на среща, на която монархът публично моли новия министър председател да сформира държавно управление. Това е първата сходна встъпителна среща на краля, тъй че и двамата мъже към момента са в нови функции, добавя Би Би Си.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР