Риши Сунак ще бъде новият премиер на Великобритания, след като

...
Риши Сунак ще бъде новият премиер на Великобритания, след като
Коментари Харесай

Риши Сунак ще бъде новият премиер на Великобритания

Риши Сунак ще бъде новият министър председател на Англия, откакто другият претендент Пени Мордаунт се отдръпна от конкуренцията. Тя не съумя да получи задоволително гласове и разгласи, че поддържа съперника си. Сунак имаше поддръжката на над 150 депутати, а тя – малко над 20 гласа.

Риши Сунак е някогашен „ канцлер на хазната ” или финансов министър от февруари 2020 година до юли 2022 година Той бързо се издига до високия пост след избирането си за народен представител през 2015 година

Сунак е роден в Саутхемптън през 1980 година в фамилията на индийци, емигрирали от Източна Африка. Баща му е бил персонален доктор, а майка му е имала лична аптека.

Риши Сунак учи в учебно заведение „ Уинчестър ”- доста изящен интернат за момчета. След това следва политика, философия и стопанска система в влиятелните университети в Оксфорд, Англия, и Станфорд, Съединени американски щати.

Именно в Съединени американски щати той се среща със брачната половинка си Акшата Мурти – наследница на индийски милиардер и ИТ магнат. Тя и Сунак, който в този момент е на 42 години, имат две дъщери.

Преди да влезе в политиката, той работи в региона на финансите, по-специално в „ Голдман Сакс ”, и основава лична капиталова компания. Говори се, че е станал милионер още на двайсет години.

Финансите на Сунак и фамилията му бяха подложени на натоварен надзор тази година, като данъчните каузи на брачната половинка му бяха сложени в светлината на прожекторите.

Поддръжник на Брекзит през цялото време, Сунак закупи известност, като раздаде милиарди лири държавна помощ по време на пандемията.

Интересен миг е и полагането на клетвата му на народен представител – тя беше положена върху „ Бхагавад Гита ”, санскритски текст, една от главните книги на хиндуизма.

Друго любопитно е, че той е въздържател, който обича кока-кола.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР