Риши Сунак получи най-много гласове на произведения вчера първи тур

...
Риши Сунак получи най-много гласове на произведения вчера първи тур
Коментари Харесай

Риши Сунак води след първото гласуване за нов лидер на британската Консервативна партия

Риши Сунак получи най-вече гласове на творби през вчерашния ден първи тур от изборите за нов водач на английската Консервативна партия, съобщи Ройтерс.

Бившият министър на финансите бе подсилен от 88 депутати консерватори. На второ място остана държавната министърка за комерсиалната политика Пени Мордонт с 67 гласа. Трета е министърката на външните работи Лиз Тръс, която получи поддръжката на 50 депутати.

От конкуренцията отпаднаха двама от осмината претенденти - финансовият министър Надим Захауи и някогашният член на кабинета Джереми Хънт - които не си осигуриха нужните 30 гласа.

Британските консерватори избират собствен нов водач на мястото на премиера Борис Джонсън, който в четвъртък предходната седмица разгласи, че се отдръпва, на фона на възходящото вътрешнопартийно неодобрение против него след поредицата кавги, в които той се оказа забъркан.

Министър-председателят на Англия сподели през вчерашния ден в Камарата на общините, че си отива " с високо вдигната глава ", въпреки да призна, че се отдръпва по-рано, в сравнение с е желал, отбелязва Франс прес.

Бъдещият водач на Консервативната партия, която има безусловно болшинство в долната камара на Народното събрание, на процедура сигурно ще размени Джонсън и като министър председател.

Вторият тур на изборите ще се състои в петък. Най-късно до 21 юли би трябвало да останат единствено двама претенденти.

След това към 200-те хиляди членове на Консервативната партия ще изберат единия от тях за нов водач на групировката. Името му ще бъде оповестено на 5 септември.

Риши Сунак отхвърли през днешния ден опасенията, че той е прекомерно богат, с цел да управлява страната в миг на стопански спад, като съобщи, че има опита да се оправя с тежки провокации, съобщи Ройтерс.

Бившият английски министър на финансите, чиято оставка предходната седмица задейства рухването на държавното управление на Джонсън, сподели, че той не прави оценка хората по банковите им сметки, а по техния темперамент и изрази вяра, че и другите ще създадат същото.

Попитан дали схваща финансовото напрежение в страната, Сунак съобщи пред радио Би Би Си, че " когато пандемията ни връхлетя, аз изцяло осъзнах въздействието, което тя ще да окаже на милиони хора из цялата страна ".

Риши Сунак разгласи още, че в случай че стане министър председател, първият му стопански приоритет ще бъде оправянето с инфлацията, а не данъчните облекчения - обещания, направени от някои негови съперници за поста. " Мисля, че приоритет номер едно в стопанската система ни е да се оправим с инфлацията, а не да я влошим ", разяснява той в изявлението, представен от Ройтерс. " Аз ще понижа налозите в границите на този парламент, само че ще го направя отговорно. Защото аз не понижавам налозите, с цел да спечелвам избори - аз спечелвам избори, с цел да понижавам налозите ", добави Сунак.

В Индия наблюдават с интерес конкуренцията

На близо 7 хиляди километра разстояние, Индия следи с интерес политическата драма в Лондон. Това не е инцидентно: в конкуренцията за нов водач на ръководещата във Англия Консервативна партия на мястото на принудения да се отдръпна Борис Джонсън вземат участие двама претенденти от индийски генезис, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Това са някогашният английски министър на финансите Риши Сунак и, на другия полюс, Сюела Брейвърман, едвам минала прага, с цел да остане конкуренцията. Главният прокурор на Англия и Уелс си обезпечи поддръжката на 32 консерватори от Камарата на общините - единствено с двама повече от нужния най-малко.

Ако някой от двамата, които са на по 42 години, бъде определен за водач на консерваторите, той съвсем несъмнено ще стане първият министър председател от индийски генезис в историята на Англия.

Семействата и на Сунак, и на Брейвърман имигрират във Англия през 60-те години на предишния век в търсене на по-добър живот, показва Ройтерс. Индия е английска колония в продължение на към два века, преди да придобие самостоятелност през 1947 година след продължителна битка за независимост.

Във Англия има към 1,4 милиона индийци - най-голямото етническо малцинство. Двете страни поддържат другарски връзки, а стокообменът сред тях през последните две години е възлизал на 21,5 милиарда лири стерлинги (над 25,5 милиарда долара), отбелязва Ройтерс.

Сунак е шурей на индийския милиардер Н. Р. Нараяна Мърти - създателя на индийския аутсорсинг колос " Инфосис " (Infosys).

Тази връзка можеше да навреди на неговата известност, откакто стана ясно, че брачната половинка му, щерка на богаташа, не е плащала налози в страната върху приходите си в чужбина, като се е възползвала от статута си на разположение, което не е заявило, че е с непрекъснато местопребиваване във Англия, отбелязва Ройтерс. Впоследствие 42-годишната Ашката Мърти даде обещание, че ще стартира да заплаща налози във Англия върху задграничните си приходи.

Съпругата на Риши Сунак е гражданка на Индия и има 0,9 % от " Инфосис ". Семейството е на 222-о място в класацията на най-богатите хора във Англия, оповестена от в. " Сънди таймс " през май, с чисто благосъстояние в размер на 730 милиона лири стерлинги.

Заможното индийско семейство като цяло заобикаля да разяснява политическата кариера на английски си шурей.

Сюела Брейвърман от своя страна е родена в християнско семейство, чиито корени също са в Индия. Нейните родители имигрират във Англия от Кения и Мавриций, също през 60-те години на предишния век, и, съгласно личните ѝ самопризнания, без нищо.

През 2017 година Брейвърман разгласи във Facebook, че нейната майка е била удостоена с Медала на Британската империя за 45-годишния си стаж в Националната здравна система като здравна сестра и за работата си като доброволка в чужбина.

" Англия беше тази, която им даде вяра, сигурност и късмет, и тази страна ми даде необикновено благоприятни условия за обучение и за моята кариера, и аз дължа благодарнст на тази страна ", сподели тя неотдавна в тирада.

Шансовете на претендентите

Риши Сунак може да е най-популярният кандидат измежду депутатите консерватори, само че изследване, извършено от института ЮГав измежду близо 900 партийни членове, сподели, че Пени Мордонт е любимец, като би победила всеки от останалите претенденти на общото гласоподаване, отбелязва Ройтерс. Мордонт има голяма преднина пред Сунак, който се показва неприятно против съвсем всички други кандидати, и букмейкърите ѝ отреждат най-големи шансове.

Според " Бет365 " (Bet365) двамата съвсем несъмнено ще се класират за финалното гласоподаване. Една от водещите английски букмейкърски къщи им дава коефициент единствено от 1,25 - късмет от 80 %. За съпоставяне, Лиз Тръс е трета с коефициент от 2,50, а Сюела Брейвърман е последна с цели 26. За сметка на това е най-вероятно Брейвърман да отпадне от конкуренцията още през днешния ден - коефициентът, че тя ще е последна, е едвам 1,36 - възможност от над 70 %, и доста по-нисък от тези на останалите претенденти.

Що се отнася до възможностите за последна победа, коефициентът за фаворитката Пени Мордонт е 1,66, тоестът възможностите ѝ са оценени на към 60 %. Риши Сунак е втори, само че с коефициент от цели 4,33, т. е. възможност от порядъка на 20 %. Коефициентът за Сюела Брейвърман е най-голям - 101, т. е. възможностите ѝ са оценени на по-малко от 1 %.

Фактът, че Риши Сунак е с най-голяма поддръжка измежду депутатите консерватори, само че Пени Мордонт - англичанка, родена в Торки, югозападна Англия - е любимец за общото гласоподаване, не може да не повдигне въпроса дали редовите тори са подготвени да одобряват човек от индийски генезис за нов партиен водач. Той остава с открит отговор.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР