Риши Сунак официално е петият министър-председател на Великобритания за последните

...
Риши Сунак официално е петият министър-председател на Великобритания за последните
Коментари Харесай

Риши Сунак е новият министър-председател на Великобритания

Риши Сунак публично е петият министър-председател на Англия за последните шест години. Той се срещна с крал Чарлз III в Бъкингамския замък. Той е и най-младият министър председател на страната от два века насам. Риши Сунак е първият англичанин от индийски генезис, който става министър председател на Англия.

Риши Сунак е на 42 години и е един от най-богатите английски политици. Доскоро беше финансов министър в кабинета на Борис Джонсън. Сега той ще стане първият министър председател, назначен от крал Чарлз Трети.

Сунак е от индийски генезис, само че е роден в Саутхемптън, на южното английско крайбрежие, оповестява svobodnaevropa.bg. През 60-те години на предишния век баба му и дядо му се заселват в Британска Източна Африка, идвайки от индийската част на Пенджаб. По-късно родителите му емигрират във Англия. Баща му е общопрактикуващ доктор, а майка му - фармацевт със лична аптека.

Риши е най-големият от трите деца във семейството. Днес уикендите му минават сред индуисткия храм и съботния мач на „ Светците ” - футболен тим от родния му Саутхемптън, споделя той в изявление от 2019 година

„ Семейството ми емигрира тук преди 60 години. Майка ми управляваше аптека, там израснах, доставяйки медикаменти. После работех като сервитьор в индийския ресторант в края на улицата. Стигнах дотук с помощта на упорития труд, саможертвата и любовта на моите родители “, сподели той по време на последната акция за избор на водач на консерваторите.

Сунак получава обучение в колежа „ Уинчестър ” - първокласен интернат за момчета, а през 2001 година приключва Оксфорд с дипломи по философия, политология и стопанска система. След 5 години пази и магистратура по бизнес администрация в университета „ Станфорд ”, Съединени американски щати.

Между 2001 и 2004 година е анализатор в Станфордския университет, а по-късно и в капиталовата банка Goldman Sachs в лондонското сити. След това стартира работа във компанията за ръководство на хедж фондове The Children`s Investment Fund Management, където става сътрудник през 2006 година

През 2009 година се причислява към хедж фонда Theleme Partners и е шеф на Catamaran Ventures - капиталова компания, благосъстоятелност на милиардера Нараян Мурти - шестият най-богат човек в Индия и създател на един от колосите на осведомителните технологии Infosys.

През същата година Риши Сунак се дами за дъщерята на Мурти - Акшата, която по-рано среща в Съединени американски щати. Тя има лична фешън компания и управлява капиталов фонд, учреден от татко ѝ на нейно име. Имат две дъщери - Кришна и Анушка, които той постоянно загатва в акциите си, когато приказва за битката с климатичните промени.

По данни на The Sunday Times Риши Сунак и брачната половинка му са на 222-ро място по благосъстояние в страната с общо положение от 730 млн. паунда.

Той в никакъв случай не е коментирал обществено какво е финансовото му положение, само че се счита, че кариерата му във финансовата сфера го е направила милионер още в двадесетте му години, отбелязва Би Би Си.

Тази година финансите на Сунак и фамилията му бяха подложени на сериозен надзор, като данъчните каузи на брачната половинка му бяха сложени в центъра на вниманието. След като се оказа, че тя е плащала ниски налози в Обединеното кралство, Мурти сподели, че ще стартира да заплаща там и приходите си от чужбина. Така тя облекчи политическия напън върху брачна половинка си.

Торите несъмнено поддържат богатите, по тази причина опитите на оксфордския ученик да се показа като човек от народа постоянно се провалят. Например - да се появи на строителна площадка с обувки за над 500 евро, или да театралничи на бензиностанция с взета назаем дребна кола, с цел да разпространява държавната отстъпка за гориво.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР