Десетки хиляди антиправителствени протестиращи демонстрираха в Тел Авив в събота,

...
Десетки хиляди антиправителствени протестиращи демонстрираха в Тел Авив в събота,
Коментари Харесай

Десетки хиляди на протест в Тел Авив поискаха оставката на Нетаняху

Десетки хиляди антиправителствени протестиращи демонстрираха в Тел Авив в събота, призовавайки държавното управление да придвижи договорка за освобождение на заложниците в Газа, оповестява The Times of Israel.

Те желаеха също по този начин оставката на премиера Бенямин Нетаняху и насрочване на предварителни избори.

Присъстващите на митинга в събота споделиха, че той е най-големият от 7 октомври насам. Организаторите на митинга пресмятат, че към 120 000 стачкуващи са участвали на митинга в Тел Авив.

Подобни демонстрации бяха извършени на доста места в страната.

Някои деятели възпламениха огън на площада, а видеоклипове, оповестени в обществените медии, демонстрираха престрелки сред полиция и протестиращи.

Според Haaretz двама протестиращи са били задържани, а полицията е употребила звуково оръдие, с цел да разпръсне протестиращите.

Новинарският уебсайт Ynet заяви, че полицията е донесла водно оръдие на събитието, само че то не е било употребявано.

Припомняме, че медиаторите в спора в Газа в събота приканиха Израел и " Хамас " да завършват съглашението за преустановяване на огъня и освобождение на заложници, обрисувано от президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

Според тях то ще донесе неотложно облекчение както за хората в Газа, по този начин и на заложниците и техните фамилии.

Израел съобщи, че няма да има формален завършек на войната, до момента в който " Хамас " е на власт.

Байдън сподели в петък, че Израел е предложил договорка, включваща в началото шестседмично преустановяване на огъня с отчасти евакуиране на израелските военни и освобождение на някои заложници, до момента в който " непрекъснат завършек на военните дейности " се контракти посредством медиатори.

САЩ, Египет и Катар от месеци се пробват да посредничат за преустановяване на войната, само че договорката се оказа неуловима.

Предложението, сподели Байдън, също " основава по-добра Газа без " Хамас " на власт ". Той не посочи по какъв начин може да се реализира това. Подкрепяната от Иран ислямистка формация не е дала индикации, че може да се отдръпна или да се разоръжи непринудено.

Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху съобщи в събота, че всяка концепция, че Израел ще се съгласи на непрекъснато преустановяване на огъня преди " унищожаването на военните и управническите качества на Хамас ", е " невъзможна за начало ".

Двама членове на неговата коалиция също заплашиха да се отдръпват от държавното управление, в случай че той одобри договорка, която поставя завършек на войната, без да унищожи " Хамас ".

" Хамас " съобщи в петък, че е подготвен да се ангажира " позитивно и по градивен метод ". Но високопоставеният чиновник Махмуд Мардауи сподели на катарската телевизия, че към момента не е получил детайлности за предлагането.

" Не може да се реализира съглашение, преди да бъде изпълнено настояването за евакуиране на окупационната войска и преустановяване на огъня ", сподели той. " Хамас " остава зает с унищожаването на Израел.

Израел е подготвен единствено да спре войната в подмяна на заложници, заявявайки, че ще възобнови акцията за унищожаване на опасността от " Хамас ". " Хамас " желае всяка договорка да включва съответни дейности на Израел за преустановяване на войната, като цялостно евакуиране на войските.

Повече от 36 000 палестинци са убити в Газа, откогато Израел стартира нападението си преди близо осем месеца. По-голямата част от починалите са дами и деца, а над 82 000 други са ранени, по данни на локалните здравни управляващи.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР