Rio Open, финалКарлос Алкарас – Камерън Нори7-5, 4-6, 5-7Камерън Нори

...
Rio Open, финалКарлос Алкарас – Камерън Нори7-5, 4-6, 5-7Камерън Нори
Коментари Харесай

Нори надви Алкарас за триумф в драматичния финал в Рио


Rio Open, край
Карлос Алкарас – Камерън Нори
7-5, 4-6, 5-7

Камерън Нори спря победната серия на Карлос Алкарас и победи с купата на АТР 500 шампионата в Рио де Жанейро. В трагичния край британецът ликува след 2 часа и 40 минути и поврат – 5-7, 6-4, 7-5, с цел да стигне до първи трофей в третия си край за сезон 2023.

Точно седем дни по-рано двамата бяха играли между тях във финала в Буенос Айрес, където Алкарас реализира удобна победа. Двубоят им в Рио вървеше по сходен метод – международният №2 завоюва първия сет, макар 20-те си непредизвикани неточности.

Той поведе с 3-0 във втората част и даже водеше с 0/30 в подаването на противника. Някъде в този миг обаче болката в дясното бедро на испанеца се ускори. Кракът му бе стегнат с бинт, само че дейностите му очевидно бяха лимитирани. Всичко това докара до желанието му да приключва разиграванията оптимално бързо с постоянно прибягване до къси топки.

Ограниченията обаче имаха своите последици. Нори завоюва последните три сервис гейма на противника си във втората част, с което взе и сета. В решителния сет и двамата не бяха изключително прецизни, което докара до четири пробива в първите шест гейма. За Алкарас напредването ставаше все по-трудно, макар че на моменти първенецът от US Open изпълняваше брилянтни удари.

Най-младият №1 в историята избави два брейкбола в деветия гейм, само че в 11-ия, след още три избавени благоприятни условия за пробив, четвъртата най-накрая донесе по този начин значимия задатък за Нори, който по-късно осъществя втория мачбол на личен начален удар.

Цялостно мачът бе извънредно равносилен като доказателството е фактът, че и двамата завоюваха по 110 точки. Очаквано Алкарас бе по-агресивният, само че на фона на 40-те му печеливши удара той направи и 52 непредизвикани неточности.  Нори бе по-стабилен, устоя и физически, което в последна сметка му донесе петата купа в АТР тура и първа от категория АТР 500. Той наследява днешния си противник, който бе триумфирал с купата през година. Той ще се изкачи и с една позиция в ранглистата до №12.

„ Много особено е да печеля този трофей, изключително откакто изгубих два финала към този момент през тази година, а и трябваше да го върша по тежкия път. Губех със сет и пробив, и 0/30 на сервис, мачът изглеждаше завършил, само че аз открих сили за поврат, тъй че денят е добър “, разяснява щастливият победител в изявлението на корта.

Алкарас не стартира мача по най-хубавия метод, само че успяваше да поддържа равенството в резултата, а късният пробив му донесе триумфа в сета.

„ Трябва да се боря с доста демони през последните няколко седмици, изключително на настилка, на която не се усещам толкоз удобно. Успях да играя добре в огромните моменти и по този начин стигнах до успеха през днешния ден “, разяснява новият първенец.

В средата на втория сет пристигна моментът, в който Алкарас почувства болката в бедрото. Кракът му бе крепко превързан, а след това  придвижванията му несъмнено бяха лимитирани. Испанецът даде всичко от себе си в опита въпреки всичко да се пребори за успеха. Много нападателният му жанр му разреши да върне пробива в третия сет и да се приближи оптимално до успеха.

Нори не се паникьоса, печелеше подаванията си и изчака момента, в който да доближи до решителния пробив за 6-5, след който да затвори мача на собствен сервис.

Така британецът спря серията от осем следващи победи на Алкарас от началото на сезона. Сега и за двамата следва пътешестване до Акапулко, където през идната седмица още веднъж ще играят в шампионат от категория АТР 500, само че този път на хард.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР