Римският император Траян (царувал от 98 г. до 117 г.,

...
Римският император Траян (царувал от 98 г. до 117 г.,
Коментари Харесай

Св. мъченик Якинт

Римският император Траян (царувал от 98 година до 117 година, бел. Pravoslavieto.com) почнал грубо гонение срещу християните, като претендирал от всички свои жители да се покланят единствено на идолите. При него в двореца служил един 20-годишен момък, на име Якинт, родом от Кесария КападокийскаРечник. Той бил скришен християнин.
В един церемониален езически празник царят с всички свои придворни правил жертвоприношение на боговете. В това време Якинт се молел в своята стая на същинския Бог. Един от другарите му споделил за това на царя. Царят повикал Якинт и го принуждавал да вкуси от месото на жертвоприношението. Якинт отказал, като декларирал, че е християнин.
Започнали да го бият и мъчат, само че той все повтарял: " Аз съм християнин, Христа уважавам и на него са покланям. " Затворили го в тюрма като забранили да му дават храна, с изключение на идоложертвена. Якинт търпял апетит, само че не се докосвал до донесената му храна. Така минали тридесет и осем дни. Веднъж поставения на стража боец влезнал в тъмницата и видял, че тя е огряна от чудна светлина, а ангели поддържат правилния чиновник на Христа.
След известно време царят заповядал да доведат още веднъж Якинт при него, само че го намерили починал в тъмницата. По заповед на царя тялото на мъченика било хвърлено вън от града, с цел да бъде изядено от зверове. Но един благочестив духовник, на име Тимотей, скрито го взел и погребал вкъщи си. След няколко години мощите на светия страдалец били пренесени в Кесария Кападокийска.
© Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР