Римски катакомби под Главната на Пловдив! Археолози и служители на

...
Римски катакомби под Главната на Пловдив! Археолози и служители на
Коментари Харесай

Полиция и археолози втрещени от катакомбите, изкопани от Мирослав Стамов под Главната

Римски катакомби под Главната на Пловдив! Археолози и чиновници на Криминална полиция през днешния ден влязоха в подземията на няколко къщи на ул. " Княз Александър Батемберг " и останаха втрещени, откакто се натъкнаха на серия тунели, които водят в разнообразни направления. Някои от тях с дълбочина 10 метра. Проверката идва след няколко тъжби на притежатели и обява на TrafficNews, че предприемачът Мирослав Стамов, притежател на " Миро мода " копае и налива бетон в рамките на тяхната благосъстоятелност без тяхно единодушие, без документи, в нарушаване както на Закона за устройство на териториите, по този начин и на Закона за културното завещание. За казуса медията заяви още през април, когато притежатели на парцел на ул. " Отец Паисий " алармираха, че Стамов копае в рамките на парцела им.

Комисия от чиновници на общината, представители на РДНСК и Археологическия музей предходната седмица откри, че се правят строителни действия без позволение и издаде констативен протокол. Очаква се до края на седмицата да бъде издадена Заповед за прекъсване на противозаконното строителство, сподели кметът на регион " Централен " Георги Стаменов. Заповедта ще бъде изпратена до Министерството на културата и Националният институт по монументи на културата, а също по този начин до община Пловдив и РДНСК, защото постройката е монумент на културата.

Днес чиновниците на Криминална полиция водиха за разпит Стамов и двама от служащите. Засега не е ясно дали ще бъде арестуван.

Стамов е безапелационен, че не прави изкопни работи, а само укрепва пропаднал външен дувар, за което има позволение от Националния институт за монументи на културата.

Репортер на TrafficNews обаче влезе в подземията дружно с част от притежателите на постройките на ул. " Княз Александър Батемберг " №5и №7 и разкопките. Съществуващите подземия са разширени значително, а няколко носещи стени са избити, укрепени са с железни шини и са поставени железни порти. Така подземията на къщите, които с изключение на всичко друго са и монументи на културата, са превърнати в голям лабиринт. Единият вход на лабиринта е от страната на Главната, а изхода на " Отец Паисий ", където Стамов е притежател на огромна необитаема постройка, опакована с винили. Според притежателите на парцелите, служащи, наети от Стамов денем копаят заключени в мазетата, а заран рано строителните боклуци и пръстта се изнасят през постройката на ул. " Отец Паисий ".



" Част от носещите стени са компрометирани, има големи цепнатини. В момента не знаем дали структурата не е нарушена. Засегнатите притежатели са взели решение да обединят напъните си и да заведат общ правосъден иск към Стамов. " Това не може да продължава по този начин. Къщите ни се разрушават, всеки миг може да пропаднат. Това е рисково за хората, които живеят и работят там, рисково е и за минувачите. Спомняте си нещастието в София, когато починаха две девойки. Трябва ли да се случи покруса, с цел да бъде спрян този човек? " пита Мария Стефанова.

Това обаче е единствено едната страна на казуса. В подземията са изкопани и отвесни тунели с дълбочина, която стига до 10 метра. А тъкмо там се намира сърцето на Античния Пловдив и част от Римския стадион. В момента никой не знае дали дружно със строителните боклуци не се изнасят и антични артефакти.

При огледа археолозите са разкрили, че в северния завършек на на подземието на постройката притежателят е копал нерегламентирано и е демонтирал част от външната носеща фасада на постройката до равнището на основата ѝ. Изкопът с дълбочина към 4 метра е достигнал до южния външен дувар на прилежащата постройка, а в дълбочина – до неговата основа. Направен е и сондаж в същото пространство, като е достигнато до вода.

В изкопа са построени три бетонни стени и две колони, чиито основи са на по-голяма дълбочина от равнището на терена. В профилите сред тези бетонни колони археолозите са разкрили, че са нарушени археологически пластове, в които е имало въглени, единични скотски кости, камъни, огромно количество строителна керамика и единични фрагменти от средновековна битова керамика.

В профила на сондажа има два камъка и фрагменти строителна керамика.

Утре огледите в подземията ще продължат.

















TrafficNews продължава да следи случая и да ви осведоми!

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР