Рим по време на управлението на Нерон е привидно бляскаво

...
Рим по време на управлението на Нерон е привидно бляскаво
Коментари Харесай

Излезе един от най-четените романи на 20 век - slava.bg

Рим по време на ръководството на Нерон е видимо блестящо място. Организират се богати пирове и поетични надпревари, а заниманията в Циркус Максимус като че ли нямат край.

От другата страна на монетата обаче са развратът и неналичието на морал, бедността на народа и лудостта на императора, който подпалва личния си град. В тези мрачни дни на упадъка на Римската империя младият боец Марк Виниций се влюбва в Лигия – пленената щерка на безчовечен цар. Но той не подозира, че обичаната му изповядва християнската религия, поради която мнозина към този момент са изгубили живота си.

Съдбите на Виниций и Лигия се преплитат и двамата гледат света, който познават, да се трансформира пред очите им. А до момента в който апостолите Петър и Павел се пробват да спасят аморалния град от съсипия, християните са подложени на жестоки гонения.

Ето и повече за създателя и историята на Quo Vadis от преводача на книгата, която излиза с печата на издателство „ Хермес “, - Евгения Манолова. На българския пазар още веднъж се появява Quo Vadis, най-известното произведение на полския класик Хенрик Сенкевич. Има ли забавни обстоятелства към предишното на книгата, които може да ни споделите? - Quo Vadis е класическа творба, написана в исторически интервал, когато Полша, тогава лишена от самостоятелност, след поредност от въстания, търси самоутвърждаването си на политико-историческата карта на Европа. До независимостта й през 2018 година, която Сенкевич за малко не доживява, остават броени години.

Романът, както и другите велики произведения на Сенкевич – в действителност вярното произношние на името му е Шенкевич: „ Кръстоносци “, „ Потоп “, „ С огън и меч “, „ Пан Володийовски “, би трябвало да утвърди националното схващане на поляците. За пробуждане не може да става дума, защото у тази нация то в никакъв случай не е заспивало. В Quo Vadis полският отзвук е произходът на основната героиня Лигия – княгинята от далечния Север, дъщерята на всесилен водач от покрита с лесове страна, дал отпор на римските легиони. Съвременниците на Сенкевич безспорно са правили прилика и с разпада на една прогнила империя и зараждането на нещо ново. По това време към този момент от век Полша е разграничена сред три империи – съветската, австро-унгарската и пруската. И трите при започване на ХХ век изживяват последните си дни и изчезват с края на Първата международна война, когато се възражда самостоятелна Полша. За читателите от това време романът е бил своего рода знамение. Нобеловата премия за писателя през 1905 година като че ли удостоверява това.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР