Рибата във Варненското езеро може да е измряла заради липса

...
Рибата във Варненското езеро може да е измряла заради липса
Коментари Харесай

Рибата във Варненското езеро измряла заради липса на кислород?

Рибата във Варненското езеро може да е измряла поради липса на О2. До това умозаключение са стигнали специалисти от Басейнова дирекция, Регионалната ревизия по околната среда и водите - Варна и Изпълнителната организация по околна среда, които са направили инспекция по сигнал за всеобщо измиране на риба във Варненското езеро, оповестиха от Регионална инспекция за опазване на околната среда.

При осъществения оглед на място в региона от кв. „ Аспарухово “, цех „ Терем-КРЗ Флотски арсенал-Варна “ ЕООД и до с. Казашко, са открити единични бройки мъртви риби на брега и в акваторията пред завода. Взети са водни проби за разбор от трите места, като експресните данни демонстрират кислороден недостиг само в региона на „ Терем “. Ще бъдат осъществени лабораторни разбори по биогени, неразтворени субстанции и амоняк, по отношение на определяне на повода за измиране на рибата.

Експерти от трите институции са ревизирали и различен сигнал за съществуване на отходна тръба, изхвърляща отпадни води във Варненското езеро. При осъщественият оглед на място в региона на Канализационна помпена станция в кв. Аспарухово е установено, че изходът на тръбата е под морското равнище. Не е установено оцветяване, водите са без характерен аромат. Взета е водна проба, като експресните данни демонстрират по-ниски стойности на разтворения О2 от присъщите за езерото. Ще бъде осъществен и лабораторен разбор по останалите предпочитани субстанции.

Припомням, че през вчерашния ден в обществените мрежи се появи сигнал за стотици мъртви риби във Варненското езеро. Все още не е ясно дали това се е случило в резултат на замърсяването, породено от скъсата канализационна тръба. /chernomore.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР