Рибарите от рибарското селище “Френклиман край Варна отказват да го

...
Рибарите от рибарското селище “Френклиман край Варна отказват да го
Коментари Харесай

Ще съборят ли рибарското селище “Френклиман” край Варна


Рибарите от рибарското населено място “Френклиман ” край Варна отхвърлят да го изоставен, макар че земята, на която то се намира е частна. Частен правосъден реализатор им е дал период да освободят терена до 20 декември, съобщи кореспондентът на БГНЕС в морската столица.

Според тях обаче земята е добита нелегално и правото е на тяхна страна като дългогодишни ползватели. С решение на градския комитет на партията, общинският съвет и гранични войски през 1981 година сме настанени на лодкостоянка “Френклиман ” край Варна. Проблемите започнаха още тази зима, идваха палиха рибарските бараки, идва частен арбитър реализатор, който не се показа, наричайки ни вие сте никой, нямате право, напуснете терена, показа Красимир Кръстев, член на лодкостоянката. Тогава беше даден период до 8 март. Идваха да заграждат, стовариха един камион камъни и вечерта възпламениха бараката. Стовариха камъните, с цел да не може да влезне пожарната и да изгаси пожара. Всичко е съзнателно направено. Отново скоро е пристигнал частен арбитър реализатор и е дал период до 20 декември да освободим. Не показват никакви документи, да кажат кой какъв е и ние страдаме от тази работа, изясни Кръстев. Всички сме напрегнат, не сме спокойни, дори давахме наряди, с цел да можем да пазим лодкостоянката, само че в този момент отново докараха тяхна защита да охранява региона. От кого да го охранява, не знам, добави Кръстев. Той означи, че те нищо не предприемали, а си търсели правата посредством юристи, само че може би мъчно ще се оправят с казуса.

„ Въпросът е противоречив. Повечето от земите са добити през 80-те години с решение на поземлената комисия в Аксаково, в чието землище се намират. Инвестиционното желание на притежателя е да укрепи брега и да построи ваканционно населено място там. Рибарите пък акцентират, че те са създали доста за укрепването на линията около лодкостоянката – засадили са дървета и са построили укрепващи уреди. Затова и не желаят да изоставен селището.

Рибарите от селището “Френклиман ” са безапелационни, че няма да освободят лодкостоянката непринудено. Протестите им против опитите на компанията вложител да ограничи достъпа им до местността не престават повече половин година. Те считат, че имат право над земята, на която се намира селището, като се базират на Закона за ръководство на черноморското крайбрежие. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР