Рибари, хотелиери и еколози от цялото българско Черноморие поискаха приетият

...
Рибари, хотелиери и еколози от цялото българско Черноморие поискаха приетият
Коментари Харесай

Рибари, хотелиери и еколози рамо до рамо срещу ВЕИ-проектите в Черно море

Рибари, хотелиери и еколози от цялото българско Черноморие желаеха признатият на първо четене от Народното събрание  Законопроект за силата от възобновими източници в морските пространства да бъде отдръпнат, оповестява Труд. Десетки представители на двата стопански сектора, неправителствени организации, жители от Варна, Шабла, Каварна, Балчик, Несебър, Созопол и други селища приканиха законодателите да не одобряват противоречивия закон, с цел да не убият поминъка на десетки хиляди поданици на крайморските райони. На полемиката участваха и кметове, общински съветници и депутати.

Рибарите, които досега желаеха проверка на законопроекта и закрепено изискване вятърни паркове да не се слагат на по-малко от 100 м дълбочина, към този момент са безапелационни – документът би трябвало да се отдръпна. Искането е на всички съсловни сдружения и е импортирано в петък в Народното събрание, съобщи ръководителят на Сдружение „ Черноморски изгрев ” Емил Милев.  

Той напомни, че никой не е търсил позицията на риболовците като заинтригувана страна преди внасянето на плана. „ Не е ясно и каква е позицията на Европейската комисия, в случай, че опазването на биоресурсите в морето е в пълномощията на Европейския съюз. Ако този закон влезе в действие, на българският лов на риба ще бъде комплициран кръст. Не желаем борба с властта, стига да не ни принудят ”, предизвести Милев и изрази вяра настояването да бъде признато по време на плануваната в Народно събрание полемика по тематиката на 6 февруари.

Подкрепиха го и представители на туристическия бранш.

„ На единно мнение сме, че перки в морето ни не би трябвало да има. Надяваме се и Министерството на туризма да застане зад нас ”, съобщи Станислав Стоянов, зам.-председател на Съюза на хотелиерите на Златни пясъци. Според сътрудника му Атанас Карагеоргиев държанието на законодателите е безконтролно.

„ Нашият бранш е пострадал от пет години – от пандемията, от войната, от изплували на брега умрели крави, а в навечерието на този сезон към този момент се приказва за перки в морето. Тръбим, че би трябвало да сме дестинация за 4 сезона, а с такива дейности и за два месеца няма да имаме посетители.  Дори в Северно море, където няма туризъм, разполагат ветрогенераторите доста във вътрешността, а в конкурентните ни дестинации такива въобще няма ”, изясни Карагеоргиев и прикани за всеобщ и деполитизиран митинг против проектозакона.

С туризъм в България се изхранват над 250 000 души, а ветропарковете в морето ще унищожат печелившата промишленост за сметка на доста по-малко новооткрити работни места, акцентира депутатът от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов, ораганизатор на срещата. Той добави, че не е изследвано и взето под внимание въздействието на този тип ВЕИ върху морската флора и фауна, от които зависи и поминъкът на риболовците. „ Всеки вложител ще се стреми да слага перките колкото може по-близо до брега, с цел да понижи разноските за прокарването на кабели до сушата.

Тази " зелена " сила няма да е преференциална и за потребителите, тъй като таксата за транспорт неизбежно ще се увеличи ”, предизвести Гуцанов. Според него всичко това се прави за една минимална част от енергийния микс, който страната ни разходва. Народният представител окачестви проектозакона като " брутално лобистки " и напомни, че опитите за прокарването му текат от година и половина с дейното подпомагане на неправителствената организация " Център за проучване на демокрацията ".

" Случаят няма аналог през последните 30 години ", разяснява Гуцанов и добави, че се надява вносителите да проявят здрав разсъдък и да го отдръпват преди второ четене.

Примери за вредата от перките на сушата, където се унищожават огромни обработваеми площи, даде Красимира Катинчарова от Сдружение " Човек, природа и живот ".

" У нас царува зелена еуфория, само че никой не регистрира негативите, които неизбежно ще обиден и морето. Перките имат живот до 20 година, само че след това не подлежат на преработване. Трябва да се загробят в специфични депа, където се разлагат до токсично съединяване бисфенол. Попадайки в почвата, то стига и до хората и може да аргументи рак, неплодородие, деменция. Нискочестотният звук, който не чуваме, се популяризира на разстояние 30-50 км и може да докара до звук в ушите и бодърствуване.

Той дезориентира пчелите и бозайниците. Перките ще замърсят и образно пейзажа на Черноморието, което ще понижи цените на недвижимите парцели. За всеки един подобен генератор в работен режим би трябвало най-малко 1 звук масло, а практиката сочи, че постоянно се появяват течове. Тази отрова ще изтича в морето ", предизвести Катинчарова. Тя добави, че вложителите избират офшорните паркове, защото там няма директно наранени хора и се чака, че съпротивата против плановете ще е доста по-малка.  
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР