Резус факторът започва да се появява по повърхността на феталните

...
Резус факторът започва да се появява по повърхността на феталните
Коментари Харесай

Резус факторът и моята бременност


Резус факторът стартира да се появява по повърхността на феталните червени кафези още след 38-мия ден след оплождането, а взаимоотношението на кръвта сред резус-положителен плод и резус-отрицателна майка оказва своето постоянно въздействие.

Първоначално отговорът на имунната система на бременната е муден. Той съставляват многоетапен развой на сенсибилизация и формиране на антитела против антигена на резус фактора за интервал от време на време на повече от 6 месеца. Затова първата бременност остава неусложнена и детето се ражда крепко.

От друга страна, при всеки идващ епизод на майчино-фетален кръвоизлив води до мълниеносен имунологичен отговор в границите на няколко дни. Проблемът произлиза от това, че формираните анитела IgG могат да преминат плацентарната преграда и да доближат да кръвообращението на плода. Там взаимодействат с алените кафези и ги унищожават.

Рискът от сенбилизиране на майчиния организъм в цифри е следният: 1% опция за формиране на антитела след раждането на първото дете, 7% след второто, 17% след третата бременност и 30% след шестото новородено.

Разрушаването на червните кръвни кафези се значи като хемолиза и се манифестира с увеличение на индиректния билирубин в циркулацията на плода, а след това и в околоплодната течност.

Намаленият брой на еритроцитите обезщетително подтиква образуването на нови такива от черния дроб и далака на плода. Разрушените фрагмените от кафези се затлачват по съдовата мрежа на черния дроб,

нарушават функционалността му и основават условия за развиване на портална хипертония.



Същото се случва в дребните кръвоносни съдове на плацентата . Тя става оточна и обменната й функционалност се нарушава. Така, циркулаторната обстукция в черния дроб и оточноста на плацентата понижават перфузията в тези органи и се развива асцит в плода (събира се течност в коремната кухина).

Основните характерности на резус несъвместимостта и разтието на хемолитична болест са хепатомегалията при плода (увеличения черен дроб), задебелената плацента и полихидрамниона (увеличено количество околоплодна течност). След това се визира и помпената функционалност на сърцето, а увредата на черния дроб води до понижаване на протеинната съставна част в кръва и се развива генерализиран хидропс на плода.

Цялата тази обстановка може да бъде избегната. Същност резус несъвместимостта е една от дребното аргументи за аборт, раждане на мъртъв плод или усложнена бременност, която е безусловно предотвратима, тъй като съществува ефикасна профилактика.

Свързани публикации.. Резус факторът и по какъв начин той би могъл да повлияе на бременността ми 0 Кардиотокография – що е то? 0 Кардиотокография (част 2) 0

Профилактиката се състои в приложението на анти-D Ig имуноглобулин вътремускулно след раждане на резус-положитено дете от резус-отрицателна майка. Предпочитаното място за апликация е рамото (делтоидния мускул), тъй като в глутеалния район (дупето) постоянно се нацелва подкожната тъкан и абсорбцията се удължава.

Приложението на имуноглобулина би следвало да става в пръвите 72 часа след раждането. Ако по някаква причина, профилактиката не се реализира в този интервал от време, се счита, че до 10-ия ден от раждането също може ненапълно да отбрани от резус несъответственост при последваща бременност.

Същата скица за профилактика би трябвало да се ползва и при импровизиран или аборт по медицински аргументи , а също и ектопична бремнност, след 12-тата гестационна седмица при резус-отрицателна жена. При заплашващ аборт след 12-та гестационна седмица кървенето е рисков фактор за разбъркване на майчината кръв и тази на плода. Затова имуноглобулинът би трябвало да се дава на шпации от 6 седмици, до момента в който кървенето спре. 3439
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР