Резултатите за летния туристически сезон са достигнали прогнозните на Министерството

...
Резултатите за летния туристически сезон са достигнали прогнозните на Министерството
Коментари Харесай

300 хиляди туристи повече са почивали у нас през тази година

Резултатите за летния туристически сезон са достигнали прогнозните на Министерството на туризма, като към септември 2023 година отчитаме 4,5 млн. регистрации, заяви в изявление за Българска телеграфна агенция началникът на кабинета на Министерството на туризма Марияна Кордова. Тя подсети, че по данни на Национален статистически институт резултатите за летен сезон 2022 година бяха 4,4 млн.
Прочетете още
Разговорът с Марияна Кордова е по отношение на идното в София идната седмица 109-о съвещание на Борда на шефовете на Европейската туристическа комисия и в навечерието на Световния ден на туризма - 27 септември.

По категория " страна генезис " на туристите може да отбележим, че имаме цялостно възобновяване на туристическия поток от Полша и нарастване на туристите, идващи от Румъния и Чехия, сподели началникът на кабинета на министър Зарица Динкова. Тя добави, че е повишен и броят на българските туристи и интензивно се работи за постигане на резултатите отпреди пандемията за пазарите във Англия и Германия.

Тя подсети, че националната статистика за интервала юни-август 2023 година регистрира 3,8 млн. регистрирани туристи, от които 1,9 млн. българи и 1,9 млн. чужденци. За същия интервал на 2022 година са регистрирани 3,5 млн. туристи, от които 1,8 млн. са българи и 1,7 млн. са чужденци, т.е. на база на тримесечие отчитаме растеж от 8 на 100 за 2023 година по отношение на 2022 година

" Летният туристически сезон тази година започва доста добре, само че през избрани моменти трябваше да се оправя с редица компликации, подбудени от независещи от нас условия и от това, че страната ни граничи с боен спор. Знаете, че имахме съществени рецесии, които изправиха и нас, и бизнеса пред тествания. Успяхме да ги преодолеем с незабавна реакция, координирани дейности сред институциите и дейна връзка. Следва да бъде очебийно, че Министерството на туризма не е спряло нито за миг своята маркетингова и рекламна активност на дестинация България на стратегическите ни пазари ", уточни Кордова.

За интервала юни-август 2023 година отчитаме нарастване от 14 на 100 по отношение на същия интервал на предходната година. В номинално изражение това са 1,1 млн. пасажери за цитирания интервал на 2023 година, минали през летищата на Варна и Бургас. За септември 2023 година на летищата във Варна и Бургас се чака да дойдат 1500 полета. За съпоставяне през септември 2022 година те са били 1394, сподели началникът на кабинета на министър Динкова.

Туризмът след наводненията по Южното Черноморие

Няма всеобщи анулации на полети след наводненията в община Царево, сподели Кордова. " Регистрираме спад от към 5 на 100 за септември, само че няма данни тези анулации да са директно свързани с бедствието. Във всеки един интервал са вероятни такива отклонения, като аргументите могат да бъдат от най-различен темперамент, в това число и смяна на проектите в последния миг ", добави тя. Кордова посочи, че община Царево обичайно разчита в по-голяма степен на българските туристи. Още преди наводнението нашите прогнози за нея бяха за към 70-80 на 100 български туристи през септември 2023 година, означи Кордова и посочи, че забележителна част от задграничните туристи, които идват на летище Бургас, почиват на " Слънчев бряг ", който не беше обиден от наводненията.

Данни от двете летища

За септември 2023 година на летищата във Варна и Бургас се чака да дойдат 1500 полета, сподели Марияна Кордова и уточни, че през септември 2022 година те са били 1394. За интервала юни-август 2023 година отчитаме нарастване от 14 на 100 по отношение на същия интервал за предходната година. В номинално изражение това са 1,1 млн. пасажери за цитирания интервал на 2023 година, минали през летищата на Варна и Бургас, сподели още Кордова.

Приносът на бранша

С растеж от повече от две трети по отношение на одобряваната за рекордна за българския туризъм 2019 година преди началото на пандемията ще посрещне секторът Световния ден на туризма, разяснява Кордова. Според отчета на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTCC) секторът на туризма сформира към 10 на 100 от действителната стопанска система на България, или 19,1 милиарда лева за 2023 година, при 6,5 на 100 през 2022 година и 9,9 на 100 през 2019 година, уточни още началникът на кабинета. Тя означи, че съгласно изследването на Европейската туристическа комисия България се подрежда измежду страните с най-бързо възобновяване на входящия туризъм и положително съответствие сред цена и качество. Данните на Европейската туристическа комисия сочат, че броят на чужденците, посетили България, е повишен с 21 на 100 по отношение на същия интервал на 2019 година, а цифрите от местата за настаняване демонстрират ниво на възобновяване от 92,4 на 100 за същия интервал.

Марияна Кордова уточни, че страната ни има и проблеми с продължителен темперамент, като този с инфраструктурата, транспортните връзки, неналичието на фрагменти и недоброто развиване на другите типове туризъм. Това са проблемите, върху които сме се съсредоточили с екипа на министерството, с цел да намерим най-оптималните способи за решаването им.

" България по традиция се нарежда на международната туристическа карта като дестинация за морски и за ски туризъм. Нашата задача е да покажем, че България е дестинация с доста повече благоприятни условия като СПА, културен, градски, бизнес, селски, еко, винен и гурме и доста други типове туризъм ", добави тя.

Програмата за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна

По Програмата за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България, която след последното й удължение, изтича на 30 септември, Кордова заяви, че сега се завърши заплащането по лист 19 на стойност над 8 млн. лева В тази сума е включено и доплащането за интервала от 1 юни 2023 година - 16 ноември 2023 година в размер на 1,5 млн. лева (с Данък добавена стойност ) и първото заплащане за април, май, юни в размер на 6,7 млн. лева (с Данък добавена стойност ). Паралено с това изготвяме и нов лист за заплащане, в който ще бъдат включени месеците юли и август 2023 година, и доплащане за интервала 16 ноември 2022 година - 31 юли 2023 година, сподели началникът на кабинета на министъра. Тя добави, че остава да бъдат разплатени към 1,7 млн. лева за септември 2023 година (с Данък добавена стойност ). Заложени са и предстоящи стойности за удължение на Програмата, при същите условия, до края на 2023 г.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР