Резултатите от третото класиране за приема на осмокласниците в гимназиите

...
Резултатите от третото класиране за приема на осмокласниците в гимназиите
Коментари Харесай

МОН публикува резултатите от трето класиране на седмокласниците, кандидатствали за прием в осми клас

Резултатите от третото класиране за приема на осмокласниците в гимназиите са забележими и може да се ревизират от кандидат-гимназистите на адреса - , съобщава пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Общо 1673 са свободните места след второто класиране в гимназиите в София след приключено главно обучение от осми клас. От тях 1612 са свободните места в учебните заведения, които са без квоти при приема на девойки и младежи от осми клас. Останалите 61 места са за учебни заведения с квоти, като това са главно езиковите гимназии, заяви Ваня Кастрева - шеф на Регионалното ръководство на образованието (РУО) в София-град.

Общо 11 573 възпитаници от София участваха през юни в националното външно оценяване след седми клас по български език и литература. На изпита по математика седмокласниците в столицата бяха 11 541. Подалите заявление за първото класиране бяха 11 008. От тях 1100 не бяха класирани - 915 от София и 195 от страната, тъй като балът им беше задоволителен за паралелките, които са поискали. Те са взели участие автоматизирано във второто класиране, в което не са били класирани 790 възпитаници. От тях 163 са от страната, а останалите възпитаници са от София. Към сегашния миг тези 790 възпитаници освен имат правото, само че и задължението да се включат в третото класиране. Но тези възпитаници, в случай че са решили, може да аплайват в учебни заведения към Министерството на културата, в спортни или в частни учебни заведения, изясни началникът на РУО в София-град преди дни пред Българска телеграфна агенция.

В държавния план-прием след приключено главно обучение в столичните учебни заведения бяха оповестени 417 паралелки. От тях 233 са профилираните, а 184 - професионалните. При първото класиране в София бяха закрити четири професионални паралелки. Сега, откакто завърши записването на третото класиране, може да има закрити още паралелки. Във второто класиране не се закриват паралелки, изясни Ваня Кастрева. 

 На 1 и 2 август е записването на учениците, признати от третото класиране в гимназиите. 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР