Резултатите от конференцията, на която западните страни обявиха отпускането на

...
Резултатите от конференцията, на която западните страни обявиха отпускането на
Коментари Харесай

Западът намери поводи да откаже да помогне на Украйна

Резултатите от конференцията, на която западните страни оповестиха отпущането на средства за възобновяване на тази страна, се оказаха доста спорни за Украйна. От една страна се дава обещание помощ. От друга страна е обещана, само че единствено толкоз. И най-после беше декларирано, че конфискацията на съветски активи в интерес на Киев опонира на „ главно човешко право – правото на благосъстоятелност “. Как по този начин?

„ План Маршал “ за една опустошена страна. Така западните медии нареждат задачата на огромната конференция, която се организира в Лугано, Швейцария на 4-5 юли. Самата конференция беше планувана още преди началото на съветската спецоперация и на нея Киев трябваше да разиска хода на промените в страната с европейските сътрудници.

След това обаче задачите и дилемите на събитието бяха изменени на по-приятни за Украйна. В последна сметка, в случай че по-рано украинските управляващи бяха по-склонни да просят на двустранни събития, в този момент те имат опция да желаят пари на огромна среща на високо ниво, на която участваха представители (а от време на време и ръководители) на 40 страни, както и 20 интернационалните организации.

Просия на едро

Отидоха да просят от огромна компания. На конференцията дойде внушителна (около 100 души) украинска делегация отпред с премиера Денис Шмигал. Самият пан Шмигал сподели, че през 2022 година Брутният вътрешен продукт на страната ще намалее с минимум 35% и че без западни пари ще бъде мъчно страната да бъде извадена от икономическата пропаст. Тоест, приказваме освен за нужните четири милиарда $ за поддържане на гащите, само че и за доста по-големи суми за възобновяване на стопанската система на страната, каквито Украйна няма и в никакъв случай не е имала.

„ Украйна по принцип не може да се оправи с подобен размер работа – там 30 години не съумяха да довършат нищо, а размерът на работата е необикновен “, разяснява Иван Лизан, началник на аналитичното бюро „ Сонар-2050 “. Сега няма пари за нищо - съгласно прогнозите събирането на налози в Украйна тази година може да падне с 50-80%.

Самият Денис Шмигал оцени сумата на средствата на 750 милиарда $. „ На първия стадий ще възстановим всички вероятни обекти, свързани с живота на хората. На втория стадий ще стартираме бързото възобновяване на основни инфраструктурни обекти. Третият стадий допуска дълготрайна промяна на всички сегменти на стопанската система, от просветителната и здравната система до „ зеления преход “ и основаването на нови въоръжени сили, както и промишлени мощности “, сподели украинският министър председател. Според него през последния месец и половина три хиляди украински и интернационалните специалисти, публични лица, депутати са написали „ хиляди страници документи за това каква страна сътворяваме и по какъв начин ще възстановим Украйна “.

Западът, съгласно Киев, е задължен да го финансира. „ Възстановяването на Украйна не е единствено наша работа, само че и на всички страни от демократичния свят. Все страни, които могат да кажат за себе си: ние сме цивилизовани. Възстановяването на Украйна е като възобновяване на правилата на живот, възобновяване на виталното пространство “, сподели Владимир Зеленски от телевизионния екран.

Екстремна форма на клептомания

Изглежда, че участниците в срещата на високо ниво в Лугано са изцяло съгласни с него. „ Възстановяването на Украйна от войната с Русия ще бъде знак на силата на свободата и демокрацията спрямо автокрацията. Това ще покаже на Путин, че опитите му да унищожи Украйна са довели до по-силна, по-просперираща и обединена нация “, сподели английският външен министър Лиз Тръс.

Според уредниците конференцията акцентира необятната интернационална поддръжка за процеса на възобновяване в Украйна. И вследствие на това беше призната Луганската декларация (да не се бърка с Лугано и Луганск), където участниците в срещата се съгласиха да вземат участие в това възобновяване. Съгласието за присъединяване обаче не значи присъединяване. И ето за какво.

Киев имаше съответна визия за конференцията - украинският дипломат в Берн Артьом Рябченко увери, че там ще бъде призната пътна карта за възобновяване на страната. Украинските управляващи се надяваха парите да потекат незабавно. Всъщност Киев има проблеми с времето - в последна сметка всичко постоянно се познава в съпоставяне. Администрацията на Зеленски схваща, че колкото по-близо е зимата, толкоз повече украински поданици ще съпоставят какво се случва от двете страни на фронта.

Ще видят, че икономическото възобновяване е в разгара си от съветска страна (не единствено от последствията от войната, само че и от 30-годишното украинско ръководство над тези територии) - и да сравнят какво се случва в техните лични градове и селата. Ще сравнят и ще си създадат заключения на чия страна да застанат. На Киев, подготвен да се бори за ползите на Запада до последния украинец – или на Москва, която третира украинците като хора и бъдещи пълноправни жители на Руската федерация.

Но пътната карта не се получи - както и отпущането на обилни средства. Да, украинските вносители получиха някакви пари - да вземем за пример Литва даде 10 милиона $ от джоба си. Но не приказваме за никакви 750 милиарда - и най-вероятно няма в никакъв случай.

Първо, тъй като не е ясно защо да се дадат. Да, има проекти на хартия. „ Ще би трябвало да продадем хиляди обекти незабавно след края на военните дейности и Украйна завоюва войната “, сподели Денис Шмигал. Но защото а) украинска победа е невъзможна и б) никой не може да планува какви територии ще останат под контрола на Киев до края на годината, вложението даже в основаването на планове за възобновяване е безсмислено.

Освен това Украйна в този момент надалеч не е най-хубавото място за вложение на пари. „ Специалисти от Европейски Съюз няма да дойдат, тъй като е рисково, скъпо и не им би трябвало. Освен това ги има езиковата преграда и крайната форма на клептомания при всички украински чиновници без изключение “, споделя Иван Лизан. „ Все още не е ясно какъв % рушвети и обири би трябвало да се включат в оценката. Така кметът на Ирпен оцени възобновяване на своя град на един милиард евро, което наподобява извънредно надценено “, посочи специалистът.

Европейците в този момент показват, че битката с корупцията ще стане изискване за всяко разпределяне на средства. „ Процесът на възобновяване на Украйна в цялостния смисъл на думата изисква висококачествено ръководство на страната, учредено на европейските полезности. Както и демократична сигурност, учредена на дълготраен мир, тъй че стабилността, просперитетът и напредъкът да пуснат корени в страната “, сподели ръководителят на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич. В Украйна обаче битката с корупцията няма необикновен смисъл - въпреки всичко целият политически и стопански уред на страната е построен върху корупция.

От себе си ли ще крадат?

И най-после, не е ясно от кое място Европа ще вземе пари за реорганизация. „ Европейски Съюз няма свободни 750 милиарда, които могат да бъдат изхарчени за една или две години стремително строителство. Има четири евентуални източника на финансиране: облага, печатане, заемане, кражба. Всеки източник има своите дефекти. Печалбата не е допустима - комерсиалният баланс на Европейски Съюз след 24 февруари мина на негативна територия. Печатът няма да свърши работа, защото това ще форсира още повече инфлацията, а Европейски Съюз възнамерява да спре напълно печатницата. Заемите няма да свършат работа заради високата инфлация и извънредно високите опасности от началото на дългова рецесия в Европейски Съюз. Кражбата на 300 милиарда милиарда съветски запаси също няма да остане незабелязана: Русия ще отговори най-малкото с национализиране на европейска и американска благосъстоятелност, а Европейски Съюз има какво да губи “, споделя Иван Лизан.

Да, Киев към момента предлага да се краде. Ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Ермак сподели, че „ Украйна няма илюзии по отношение на готовността на Русия да взе участие в изплащането на репарациите “ (което не е изненадващо, тъй като репарациите се изплащат от страната, която призна провалянето си), затова „ механизмът, препоръчан от Украйна, допуска потреблението на замразени съветски активи в чужбина за погашение на обезщетения “.

А министър председателят на Украйна Денис Шмигал предложи да се отиде по-далеч и да се разшири този механизъм до всички международни спорове. „ Намерете формула за основаване на национално и интернационално законодателство за опцията за конфискация на замразени активи при положение на непредизвикана експанзия “, сподели ръководителят на украинския кабинет.

Швейцария обаче се опълчи на изземването на съветски активи - даже частни. „ Правото на благосъстоятелност е главно право, човешко право. Трябва да гарантирате, че жителите са предпазени от властта на страната. Това е, което назоваваме демократична народна власт “, сподели президентът на Швейцария Игнацио Касис. И очевидно той не е единственият, който мисли по този начин.

Въпросът тук не е единствено в правото на благосъстоятелност и опцията за национализация на западни активи в Русия. Икономиките на Швейцария, Съединени американски щати и редица други страни зависят, наред с други неща, от непознати пари, които се влагат в тези „ свободни “ и на фона на всички европейски проблеми, сигурни убежища. От своя страна западното законодателство подсигурява правната отбрана и сигурността на тези активи.

Ако тези гаранции изчезнат, в случай че Съединени американски щати реквизират съветски активи и ги трансферират на трета страна просто въз основа на това, че Русия е направила нещо на тази страна, тогава ще има всеобщо бягство на капитали от Щатите и други западни страни. Бягство там, където паричните котлети се разделят от политическите мухи. Например до Китай.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР