Резултатите от “Чанг’e 5 бяха публикувани на 7-ми януари в

...
Резултатите от “Чанг’e 5 бяха публикувани на 7-ми януари в
Коментари Харесай

Китайската мисия Чанг-е 5 първа успя да потвърди на място наличието на вода на Луната!

Резултатите от “Чанг’e 5 ” бяха оповестени на 7-ми януари в научна публикация s. Те са получени от лунния минералогичен спектрометър, който е направил спектрален анализ на отразената от лунния реголит светлина. 

Трябва да се подчертае, че става въпрос за обвързвана вода в извънредно малко количество – 120 елементи от милиард вещество в грунда. Лунният грунд е доста по-сух и от най-сухите пустини на Земята! Въпреки всичко откритието, направено на място, е значимо, тъй като усъвършенства нашето схващане за еволюцията на Луната. Например задачата “Чанг’e 5 ” се е натъкнала на канара със светла повърхнина, за която се смята, че произлиза от лунната сърцевина. Тази канара съдържа 180 елементи от милиард вода.

По-малкото количество вода в реголита спрямо това в скалите от вътрешността свидетелства, че в лунната тога е имало воден контейнер, който е минал през процеси на обезгазяване. Вероятно пластовете, намиращи се под “Чанг’e 5 ”, са извънредно сухи, което е съвместимо със сведенията за продължителна вулканична активност в Океана на бурите.

Напомням на читателите, че “Чанг’e 5 ” бе първата двупосочна задача до Луната след задачата на Съюз на съветските социалистически републики “Луна 24 ” през 1976 година, която за последно през 20-ти век взе проби от лунната повърхнина и ги достави на Земята. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР