Резултатите и заключенията от редовната годишна мисия на Международния валутен

...
Резултатите и заключенията от редовната годишна мисия на Международния валутен
Коментари Харесай

Представят резултатите от редовната годишна мисия на МВФ у нас

Резултатите и заключенията от постоянната годишна задача на Международния валутен фонд (МВФ) в България ще бъдат показани през днешния ден на конференция в София, оповестиха от представителството на Фонда у нас. 

Мисията, ръководена от Жан-Франсоа Дофен, се състоя в интервала 6 - 19 март като екипът на задачата организира поредност от срещи с представители на българските управляващи.

Консултациите са в осъществяване на член ІV от Учредителния контракт на Фонда, който планува реализиране на годишни прегледи на осъществяването на макроикономическите индикатори и финансово-икономическите политики в страната, обясниха от Министерството на финансите (МФ) при започване на задачата. На срещата с министър Асен Василев с екипа на задачата на 6 март са разисквани настоящите политики и цели в бюджетната сфера, както и главните стопански цели пред страната, оповестиха още от МФ.

Икономиката на България " през последните три-четири години беше наранена от съществени разтърсвания, само че без значение от тях, се оказа извънредно устойчива, което е почтено за хвалба ", разяснява ръководителят на задачата Жан-Франсоа Дофен по време на срещата с парламентарната комисия по бюджет и финанси на 14 март. От задачата означават, че през 2023 година икономическият напредък се забавя, само че през 2024 година чакат възобновяване на растежа до 2,7-2,75 %, сподели Дофен. Инфлацията също се забавя, главно заради намаляването на цените на суровините в интернационален проект. Миналата година инфлацията беше 8,6 %. Тази година прогнозата ни е да е към 3,5 %, сподели ръководителят на задачата на МВФ.

По думите му България сега се намира в много удобно състояние и главните индикатори на стопанската система са положителни. Основният проблем остава, че инфлацията към момента е над целевото равнище от 3 %, съществуват някои значими опасности, които могат или да доведат по повишение на инфлацията или до закъснение на растежа - като забавянето в икономическото развиване на главните търговски сътрудници на страната, обостряне на геополитическото напрежение, което още веднъж да докара до повишаване на цените на суровините, означи Дофен.

Жан-Франсоа Дофен уточни и някои провокации в дълготраен проект. На първо място това са относително огромния % на популацията, което живее в беднотия, доста забележителните неравенства в стопански и обществен проект в българското общество, а също, че България изостава по отношение на съпоставимите с нея страни от Централна и Източна Европа в догонването на нивото на приходи, стандарта на живот с останалите страни от Европейски Съюз, сподели Дофен.

България разполага със обилни благоприятни условия да побори стандарта на живот на своите жители в това число след присъединението към еврото, въпросът е, че би трябвало да бъдат прилагани деликатно премислени и положителни политики, с цел да реализира тази цел, сподели още ръководителят на задачата на МВФ.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР