Резолюция на Общото събрание на ООН с препоръчителна сила призова

...
Резолюция на Общото събрание на ООН с препоръчителна сила призова
Коментари Харесай

България се въздържа в резолюция на ООН до 12 месеца Израел да напусне палестински територии

Резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации с целесъобразна мощ прикани Израел да се отдръпна до 12 месеца от палестинските територии според целесъобразно решение на Съда на Организация на обединените нации. Освен това се приканва страните членки да не продават оръжие и военно съоръжение на Израел, с цел да се употребява в Газа, Западния бряг и Източен Ерусалим. Както и да се бойкотират израелски артикули, идващи от тези територии.

 

Така Общото заседание на Организация на обединените нации изрично поддържа необвързваща палестинска резолюция, в която се упорства в период от една година Израел да приключи " противозаконното си наличие " в линията Газа и окупирания Западен бряг, съобщи Асошиейтед прес.

В нея също по този начин се изисква изтеглянето на всички израелски сили и евакуация на заселниците от окупираните палестински територии " неотложно ".

Нищо не се споделя за " Хамас " или нападението от 7 октомври. Това са земи оттатък границата на Израел от 1967 година, само че еврейската страна работи в тях, като се базира на правото си за отбрана от палестинския тероризъм.

България е измежду 43 страни, които се въздържаха. Сред тях са и Англия, Германия, Австрия, Италия, Индия и Канада. Само 14 гласоподаваха срещу, в това число Съединени американски щати. " За " гласоподаваха 124 страни, в това число Русия, Китай, Турция и 13 от Европейски Съюз като Франция, Испания и Гърция.

 

Израелският дипломат в Организация на обединените нации Дани Данон назова резолюцията " опит за заличаване на Израел посредством дипломатически тероризъм ", където въобще не се загатват зверствата на " Хамас " и която " подценява истината, изопачава обстоятелствата и заменя действителността с небивалица ".

Тази стъпка сложи в изолираност Израел броени дни преди идването на международните водачи в Ню Йорк за годишната среща на Общото заседание на Организация на обединените нации, разяснява Ройтерс. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху би трябвало да направи послание към 193-членното общо заседание на международната организация на 26 септември. В същия ден пред събранието ще приказва и палестинският президент Махмуд Абас.

Резолюцията се базира на консултативно мнение на Международния съд в Хага, който през юли съобщи, че окупацията на палестинските територии и селища е противозаконна и би трябвало да бъде прекъсната. Израел подцени това мнение.

 

Източник " Фактор ", Българска телеграфна агенция

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР