Резките промени в модела на хранене са стрес за организма,

...
Резките промени в модела на хранене са стрес за организма,
Коментари Харесай

Проф. Байкова: След празниците трябва да се избягват резките промени в модела на хранене

Резките промени в модела на хранене са стрес за организма, ето за какво те би трябвало да се заобикалят след празниците, а да се употребяват най-вече плодове и зеленчуци. Това предложи проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, представена от БГНЕС.

„ След всеки стрес организмът реагира по непредсказуем метод. Всеки орган в човешкото тяло при свръхнатоварване може да отключи някакъв болестен развой, което при храносмилателната система е рисково, тъй като стомахът и червата си подават синхронно сигнали и можем да отключим някакъв противен развой, който да ни скапе празника “, сподели тя.

Проф. Байкова посъветва зеленчуците да бъдат одобрявани под формата на супи, а плодовете да бъдат белени, с цел да не одобряваме от химическите съединения, с които се обработват плодовете при тяхното развъждане и превозване. По думите й, плодовете могат да бъдат печени, сурови, във всякаква форма, само че с тях също не би трябвало да се прекалява.

Между обособените хранения би трябвало да има наложителна отмора за стомаха, предложи тя.

„ Добре е от тип до тип храна да вършим леки шпации, с цел да дадем опция на храносмилателния тракт да обработи храната. Не е неприятно да започваме деня с чаша напитка – да вземем за пример домашно приготвена цитронада, изцеден сок или по-добре едно смути, което да се разреди с малко вода, всички изброени са разновидности, само че не и газираните питиета – по-добре е те да бъдат избягвани. След това одобряваме някакъв зарзават, плод, салата, предястие, ордьовър, и към този момент по-късно може да се употребява и някаква алкохолна напитка – една чаша за наздравица. След към 30 минути започваме с поднасяне на кулинарните шедьоври, като можем да опитаме от няколко неща по малко, само че още веднъж през шпации от време ”, сподели проф. Байкова.

Тя посъветва още обядът да е лек, като се заобикалят тежки гарнитури като картофена салата, майонеза и съветска салата, а се избират листните сезонни зеленчуци.  
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР