Рейтинговата агенция Фич (Fitch Ratings) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на

...
Рейтинговата агенция Фич (Fitch Ratings) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на
Коментари Харесай

Fitch Ratings потвърди рейтинга на България ‘BBB’ с положителна перспектива

Рейтинговата организация " Фич " (Fitch Ratings) удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута ‘BBB’ с позитивна вероятност.

Това оповестиха от Министерството на финансите, цитирайки известие на кредитната организация.

Рейтингът на България е подсилен от нейната мощна външна и фискална позиция спрямо страните със същия рейтинг, надеждната политическа рамка от участието в Европейски Съюз и дългогодишното действие на режима на паричен съвет, се споделя в позицията на „ Фич “.

От друга страна, неподходящите демографски фактори тежат на евентуалния стопански напредък и на обществените финанси в дълготраен интервал. Положителната вероятност отразява проектите за участие на страната в еврозоната, което може да докара до по-нататъшни усъвършенствания в индикаторите за външната позиция на страната, разясняват от Министерството на финансите.

Въпреки политическата неустойчивост, от рейтинговата организация имат вяра, че управляващите остават ангажирани с приемането на еврото от 1 януари 2024 година, като рисковете към този период са свързани основно с осъществяването на конвергентните критерии. Като се има поради високата неустановеност по отношение на бъдещата динамичност на инфлацията през идващите две години, рисковете от закъснение на приемането на еврото след 2025 година се усилват. Това е уравновесено от явен ангажимент на локално и европейско равнище за ускорение на процеса, прибавят от министерството.

Според „ Фич “ преместването на неподходящи резултати и забавянето на частното и обществено ползване ще понижат икономическия напредък през 2023 година до 1,4 % (при 3,8 %, които се чакаха в оценката на рейтинга през юни). Растежът на вложенията би трябвало да се усили в сходство с увеличените средства от Европейски Съюз през идната година. Експертите от рейтинговата организация чакат растежът да се възстановява през 2024 година и да се върне на равнища към 3%.

От „ Фич “ покачват прогнозата за средногодишната инфлация на 13,1 % през 2022 година. Експертите чакат също инфлацията да остане двуцифрена през първото тримесечие на 2023 година и да се забави до 5,5 на 100 на годишна база в края на годината.

Бюджетният недостиг се предвижда да остане като цяло неизменен през 2022-2023 година - към 3,8% от Брутния вътрешен артикул (БВП).

Основни фактори, които биха могли да доведат до позитивни дейности по рейтинга, са прогрес към присъединението към еврозоната, в това число по-голямо доверие, че България дава отговор на критериите за участие и евентуалния период за приемане на еврото, разясняват от Министерството на финансите. 

Фактори, които биха могли да доведат до отрицателни дейности по рейтинга са: доста закъснение на присъединение към еврозоната, дължащо се да вземем за пример на несъблюдение на критериите за конвергенция или неподходящо развиване на икономическата политика; интервал на енергиен дефицит в България или в страни, които са значими търговски сътрудници на страната или нараснал риск от подобен сюжет, чието материализиране доста ще намали вероятностите за напредък спрямо настоящите упования на рейтинговата организация, прибавят от финансовото ведомство.

През юни месец тази година " Фич “ удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на Българската банка за развиване (ББР) - " BBB " с позитивна вероятност.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР