Ревюто е препубликувано от .Крадец на самота от Раймондо Варсанохудожник

...
Ревюто е препубликувано от .Крадец на самота от Раймондо Варсанохудожник
Коментари Харесай

Добрият крадец

Ревюто е препубликувано от.

" Крадец на самотност " от Раймондо Варсано

художник Кирил Златков, " Книгомания ", 2023

Философска и поетична, книгата " Крадец на самотност " е дълбока, прочувствена, човешка. Разлиствайки страниците ѝ, ние ще открием примирие, само че и бунт; обезсърчение, само че и надежда; ще се сблъскаме с невъзможност, само че ще ни се случат и немислими, фантастични обрати. Ще повървим по " улици, изгубили очертания, непрогледни и мрачни ", само че ще се надбягваме и с булеварди, по които ще " летят коли, пъстри и безспирни като светлини ".

Ще усетим " вманиачен, непредвиден, вихрен вятър, топъл и мощен " - вятърът на непокорния дух. Ще си зададем метафизичен въпроси: Ако всички сме тръгнали наникъде, има ли смисъл въобще да вървим нанякъде? Наистина ли всичко е " вятър работа "? Ще успеем ли да осезаем неразбираемото? Ще бъдем " невидими " и ще пеем тъжни, нощни песни, които въпреки всичко ще бъдат чути от " най-далечните, само че най-внимателни слушатели " - звездите. Ще погледнем нагоре, към небето, и ще разберем, че не сме сами. Ще се озовем в приказка, в която и незрящите проглеждат, тъй като се обичат.

 Крадец на самотаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

" Крадец на самотност " споделя истории, които сплотяват читателите към нещо неназовано до този миг, само че познато на всеки от персоналния му живот. В разказите и илюстрациите ще открием тематики, които не засягат настрана индивида в неговия обичай, а всички нас в нашето Битие. Теми за любовта, за положителното, за отчуждението и егоизма, за самотата на актуалния човек...

Някои от текстовете се допират стилистично до магическия натурализъм, други звучат като притчи. Това са разкази с прочувствен заряд, които вълнуват освен със своите истории, само че и с нежния и филигранен изказ на създателя. В тях прозира топлата обич към индивида, състрадание за трагичното и умъдрена добродушност за всекидневието.

Илюстрациите на Кирил Златков впечатляват със свежо въображение и ловко претворяване на текст в изображение. Нежни и изразителни, те са в благозвучие с авторовата тирада, открехват нови пространства и привнасят смисли - дълбоки, мощни, въздействащи. В книгата се преплитат образното и белетристичното изкуство, което уголемява обсега на творбата - от изящността на словото до хубостта на изображението.

В " Крадец на самотност " ще чуем доста гласове и всеки глас ще приказва достоверно. И въпреки всичко от самото начало, незабелязано, четейки текстовете, прелиствайки още веднъж и още веднъж тази разнолика книга, ще чуваме един глас по-отчетлив от останалите. Глас, в благозвучие с вселенския закон за положителното. Глас, който тихичко, само че решително ни шепне, че животът има смисъл и че " най-сетне, най-сетне " ще открием деликатност " в обезверен блян към покой " - покой, който може да ни даде само Любовта.

Тази книга е апаш, само че добър апаш. Крадецът на самотност споделя " довиждане " на пословичното човешко неодобрение от доволството, а след това споделя " Здравей " Здравей на любовта, здравей на сияйната детска усмивка, здравей на индивида, за който " немокрещият изтънчен дъжд " е събитие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР