Революционният космически телескоп на НАСА Джеймс Уеб“, създаден, за да

...
Революционният космически телескоп на НАСА Джеймс Уеб“, създаден, за да
Коментари Харесай

Изстреляха революционния телескоп на НАСА в Космоса

Революционният галактически телескоп на НАСА " Джеймс Уеб “, основан, с цел да надникне допустимо най-далеч в Космоса - беше изстрелян с ракета рано в събота от североизточния бряг на Южна Америка, с което се откри дълго чакана нова епоха в астрономическите проучвания, съобщи Ройтерс.

Мощният инфрачервен телескоп на стойност 9 милиарда $, разгласен от НАСА за първата галактическа обсерватория на идващото десетилетие, беше повдигнат в товарния отсек на ракетата " Ариана 5 ", която излетя към 12:30 ч. по Гринуич от базата за изстрелване на Европейската галактическа организация (ЕКА) във Френска Гвиана.

Изстрелването беше излъчено онлайн в взаимното уеб предаване на НАСА и ИАСА.

" Джеймс Уеб " става най-модерното оборудване за галактически наблюдения, изпращано в миналото в пространството, само че ще заеме позиция едвам след месец.

Наречен на името на индивида, управлявал НАСА през по-голямата част от 1960 година, нейното формиращо десетилетие, Уеб е към 100 пъти по-чувствителен от своя предходник телескопа " Хъбъл “ и се чака да промени разбирането на учените за Вселената и нашето място в нея.

Уеб ще следи Космоса най-вече в инфрачервения набор, което ще му разреши да надникне през облаците от газ и прахуляк.

Конструиран от НАСА благодарение на европейската и канадската галактическа организация, новият телескоп разполага с 6,5-мeтрово огледало, което му обезпечава 7 пъти по-голяма сензитивност от тази на " Хъбъл " - той би бил кадърен да открие даже термичната диря на една пчела на Луната.

Освен това, за разлика от " Хъбъл ", " Джеймс Уеб " възприема освен светлинното, само че и инфрачервеното излъчване, заяви организация Франс прес.

Първоначалните проекти предвиждаха да бъде изведен в орбита през октомври 2018 година, само че се появиха механически компликации и това доста забави изстрелването му.

Свръхмодерният уред би трябвало да измине 1,5 милиона километра в Космоса, с цел да доближи до задачата си. За това ще бъдат нужни към четири седмици.

Учените възнамеряват да употребяват " Джеймс Уеб " за проучване на най-старите звезди и галактики във Вселената, формирани след Големия гърмеж, както и за търсене на евентуално обитаеми планети.

Амбицията на основателите му е да осветлят по-добре човечеството по два вълнуващи го въпроса: " Откъде идваме? " и " Сами ли сме във Вселената? ".

Новият уред ще даде опция по-добре да бъде изучено образуването на звездите и галактиките, да се следят екзопланетите, каквито учените откриват все по-често, и може би един ден да бъдат открити измежду тях други планети, сходни на нашата Земя.

" Джеймс Уеб " ще тръгне " по стъпките " на телескопа " Хъбъл ", направил революционен скок в историята на галактическите наблюдения - с помощта на него откривателите откриха да вземем за пример гигантска галактическа черна дупка и откриха съществуването на водна пара към някои екзопланети.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР