Reuters Съд в Япония постанови днес, че непризнаването на еднополовите бракове

...
Reuters
Съд в Япония постанови днес, че непризнаването на еднополовите бракове
Коментари Харесай

Съд в Япония: Непризнаването на еднополовите бракове е противоконституционно

 Reuters Съд в Япония постанови през днешния ден, че непризнаването на еднополовите бракове е противоконституционно, предадоха международните организации. Това се случва за първи път в страната и решението на съда беше приветствано от правозащитниците.

Първоистанцонният областен съд в Сапоро реши, че непризнаването на еднополовите браковете опонира на член 14 на конституцията на Япония, който постановява, че " всички жители са равни пред закона ", предава Българска телеграфна агенция.

Япония е последната страна от Г-7, която не признава хомосексуалните бракове. Държавата счита, че сходен съюз не е очакван в конституцията, датираща от 1947 година В нея обаче по отношение на браковете е записано единствено, че за един брак би трябвало да има взаимното единодушие на два пола, което дава опция за доста тълкования.

Няколко десетки хомосексуални двойки още през 2019 година заведоха каузи, с цел да бъде приет техният еднополов съюз. Решението на съда в Сапоро касае исковете на три от тези двойки. Преди две години те се пробвали да записват съюзите си, само че управляващите ги отхвърлили с аргумента, че те нямат юридически статут в Япония. Трите двойки желаеха и да получат по един милион йени (9170 долара) обезщетение за нанесени психически вреди, само че съдът отхвърли това тяхно искане.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР