Reuters Повечето европейци все още не са си взели поука. В

...
Reuters
Повечето европейци все още не са си взели поука. В
Коментари Харесай

Коронавирусът в Европа - как се борят различните държави?

 Reuters Повечето европейци към момента не са си взели поука. В Ирландия, сходно на Чешката република и някои елементи на Испания, има шестседмичен интервал на затваряне на учебните заведения, който щади единствено възпитаници, основни служащи и изолираните.

На други места има заключвания в доста разновидности. В Белгия, друга мощно наранена страна, можете да посещавате хора, да ходите на работа, в случай че се постанова, учебните заведения са отворени, спортът навън е позволен, културните заведения и магазините към момента са отворени. Събиранията са лимитирани чак сред среднощ и 5 сутринта.

В Англия има три равнища на заключване. Те се ползват на районно равнище, само че наподобява цялата страна непреклонно се насочва към него. Франция също има районен режим на заключване, макар че приемът в лечебните заведения се усилва и националната система за тестване и следене изпитва компликации. Това е седмата страна, която доближи милион случаи.

Европейците си задават един-единствен въпрос: това ли е новото обикновено? Дотогава, когато имунизацията пристигна след година или две, ли ще живеят ли в този свят на ограничавания, неразрешени пътувания, дистанции и повредени стопански системи?

Отговорът е да, в случай че вашето държавно управление остане без хрумвания и пари, разяснява ДЕ24. Ако обаче вашето държавно управление има система – откриване-тест-проследяване-изолация, като в Япония и Южна Корея, можете да се радвате на по-нормална норма.

Но очевидно това е доста огромно " в случай че “. Азиатските страни от години построяват системи за битка с този вид пандемия, основани на опита на MERS и SARS при започване на този век. Европейците не са се борили с пандемия от подобен мащаб от 100 години и са се подготвили за неверната.

" По-рано се говореше, че това се предава като грип. Това не е по този начин ", споделя Дейвид Хейман, някогашен ръководител на Обществено опазване на здравето в Англия, който заема служба в Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина. " Грипът идва в страната и се популяризира неотложно в общността. Няма метод да се овладеят огнищата на грип. При COVID-19 тази зараза навлиза неведнъж измежду популацията посредством дискретно огнище, което може да бъде спряно “, споделя той. " Можете да намалите предаването от тази общественост, като изолирате хората, които могат да бъдат наранени. “

Но изолирането е мъчно и европейците се мъчат. Английската система за следене на контакти реализира по-малко от 60 % от задачите си. И единствено един на всеки петима хора, на които е предложена изолираност, прави това вярно през всичките 14 дни.

" Ако погледнете къде се намираме, сега не можем да се измъкнем от тази вълна, без да броим гибелта на десетки хиляди “, сподели английският теоретичен консултант Джон Едмъндс пред парламентарна комисия тази седмица.

Ако държавното управление не може да открие и изолира верните хора, споделя Харис от СЗО, то би трябвало да изолира всички по дифолт. Когато европейските страни блокират, това е умишлено или неумишлено признание на неуспех.

Да го направиш както би трябвало

На мрачното платно на Европа има по-светли петна: места, които показват едно по-устойчиво " ново обикновено “ преди имунизацията. Примерът е Германия, в която сега се следи пик на някои места, само че с невисок брой, на който завижда Европа. Точният ход? Канцлерът Ангела Меркел реагира рано. Тя излезе при започване на март – когато всички, като се изключи италианците, към момента бяха в огромна съпротива – и сподели, че COVID-19 е най-голямата рецесия, пред която е изправена страната след Втората международна война. Германските управляващи го одобриха съществено, активизираха се и преглътнаха предстоящите резултати от тежките решения.

" Трябва да прецените вредата от вируса и общественото разграничаване, а ние успяхме да подходим доста деликатно “, съобщи министърът на опазването на здравето Йенс Шпан пред английския мозъчен концерн.

Германия беше също добре оборудвана: повече уреди за тестване, повече вентилатори, повече защитно съоръжение, повече болнични кревати на пациент и децентрализирана система, която дава отговор на локалните потребности.

" Необходими са огромно количество работна ръка, доста образование, доста пари – би трябвало да създадете лабораторни мрежи, да закупите помощни лекарства, да поддържате доставки. Ако не сте се заели рано, мъчно е да наваксате “, споделя Харис.

Германия, Финландия и Австрия тестват и наблюдават по японски метод. Те употребяват позитивните проби, с цел да открият клъстерите на огнища, вместо да се самоизолират от всеки, който се е бил в контакт със инфектираното лице.

Другото място с евентуално устойчива тактика е – шшт, безшумно! – Швеция. Нейният прочут основен епидемиолог Андерс Тегнел съобщи пред " Ню Стейтсман “ тази седмица, че методът на неговата страна е бил значително неразбираем.

" Не заключихме хората като доста други страни, само че несъмнено имахме виртуално заключване. Шведите трансформираха държанието си неимоверно. Спряхме да пътуваме даже повече, в сравнение с прилежащите ни страни. Летищата нямаха полети за на никое място, влаковете правиха няколко % от естествените употреби, тъй че имаше голяма смяна в обществото “, сподели той. " Заедно с други страни се опитваме да забавим разпространяването колкото е допустимо повече. Все още имаме виртуално заключване в Швеция и по този метод можем да се усещаме в известна сигурност, че няма да има огромни промени. "

За останалата част на Европа – не е ясно каква цел преследват английският министър председател Борис Джонсън и френският президент Еманюел Макрон. Ако сегашният поток от ограничавания стартира да забавя втората вълна, какво тогава? Едно разпределяне – и отново ще се върне? Или запазвате рестриктивните мерки – и се изправяте пред все по-недоволно население?

В страна като Англия това значи да се премисли по какъв начин действат политиката и държавното управление – би трябвало да има по-голяма децентрализация, както в учредителен, по този начин и във финансов проект. Изграждането на комплицирана система за отбрана от разпространяване обаче не е елементарно, защото вълната приижда.

Единствената неправилна алтернатива е да заровите главата си в пясъка. Както английският консултант Едмъндс сподели на депутатите тази седмица: " Ние ще живеем с този вирус вечно. Малък е шансът той да бъде изкоренен. "

Може да мине доста време, преди чехите още веднъж да честват на Карловия мост.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР