Рециклирането е процес, при който отпадъците се преработват така, че

...
Рециклирането е процес, при който отпадъците се преработват така, че
Коментари Харесай

Какво мотивира различните хора да рециклират електронните си устройства?

Рециклирането е развой, при който отпадъците се преработват по този начин, че да се създаде суровина, която да бъде употребена за произвеждане на нови артикули. През годините настройката към него в България се трансформира и можем да кажем, че се следи позитивна наклонност под въздействие на разнообразни фактори - просветителни акции, законодателни ограничения, разнообразни стратегии и начинания на виновния бизнес, по-голямата информираност за околната среда и световните екологични проблеми.

Нарастващата угриженост поради изменението на климата и проблеми като замърсяване на водите и въздуха кара хората да вземат по-активно присъединяване в устойчиви практики като преработването. Ангажирани с тематиката са и редица български компании, които посредством своите политики и начинания за стабилно развитиенасърчават клиентите си да вземат участие в процеси като преработването. Yettel e измежду водачите у нас в това отношение. Още през 2008 година телекомът вкарва (и развива и до днес) стратегии за преработване на излезлите от приложимост устройства. Така да вземем за пример всеки консуматор, без значение дали е клиент на телекома, или не, може да занесе работещ или развален смарт телефон, таблет, смарт часовник, зарядно или друга дребна електроника за преработване във всеки магазин на оператора.
Какво вършат хората със старите си устройства?
За да се отговори на този въпрос, безспорно би трябвало да се отчетат голям брой фактори, в това число и възрастовата група, в която хората попадат. Различните генерации имат друго отношение към преработването на остарели устройства.

Според проучване от юни тази година на социологическа организация KANTAR по поръчка на Yettel, хората на възраст сред 15 и 39 години сменят смарт телефона си след две години приложимост. Водещата наклонност при тези възрастови групи (15-29, 30-39) е да предават устройството за прилагане от някой различен – непосредствен, член на фамилията или да го продадат (около 35%). Добрата вест е, че не дребен % (28%) от участвалите в изследването на възраст 30-39 години, се грижат рационално за непотребното си към този момент устройство и го предават за преработване или връщат в магазин против ваучер за покупка на ново. Възможност, която Yettel предлага целогодишно. А с програмата си от компанията оферират и спомагателен финансов тласък - против предадено устройство за преработване потребителите получават отстъпка до 25% за нов смарт телефон или часовник с сключване на проект Total Unlimited.

Макар хората на по-зряла възраст (40-65 г.) да сменят мобилното си устройство след повече от две години или едвам когато то спре да работи (над 90%), половината от тях гопазят за аварийно, а съвсем 15% го изхвърлят непосредствено в общия отпадък. Това значи, че складирането на кабели, зарядни и ненужни устройства у дома пораства. Изхвърлянето му в общия отпадък пък води до замърсяване на почвата и не разрешава да се извлекат скъпите запаси от него за изработката на нова електроника. Безспорно освобождението на пространство в домовете ни и опазването на околната среда е добър тласък повече хора да стартират да рециклират. Като доводът „ не ми е комфортно “ или „ няма къде “ към този момент е по-скоро непростим поради обезпечените контейнери в магазините на операторите.

Проучването демонстрира, че информираността на потребителите за това, че измежду мобилните оператори има такива, които събират и рециклират остарели устройства, нараства с 12% за една година. Другата добра наклонност е, че 70% от хората декларират готовността си да стартират да рециклират в бъдеще.

За да се трансформира желанието за преработване в действителни дейности, от Yettel не престават напъните си повече хора да научават за изгодите от рационалното потребление освен на устройства, само че и движимостите ни като цяло, както и изгодите от преработването и воденето на по-устойчив метод на живот. Затова през септември започва самодейността „ Зелената идея “ на Yettel, с която абониралите се за идеята ще получават всеки месец практична и потребна информация по какъв начин да имат по-екосъобразно всекидневие. Идеите и решенията са налични и използвани от всички.

Така научаваме любопитна информация, която ни кара освен да се замислим, само че и да действаме. Всеки човек в България генерира годишно 445 кг. битови боклуци (по данни на НСИ), като към момента 70% от тях приключват на сметището (по данни на ЕП). Знаете ли, че в случай че единствено 300 души решат да рециклират остарелия си преносим компютър, това ще спести сила за зареждането на едно жилище за една година? Това е задоволително добра мотивация хората от всички възрасти да обединим старания. Нещо, към което компании като Yettel се стремят да предизвикват и да дават положителния образец. Затова телекомът е заложил в петгодишната си тактика за стабилно развиване предотвратяването на 127 хиляди кг. електронен боклук от попадане на сметищата, както и ангажирането с потребна информация за устойчивия метод на живот на 2,5 млн. души всяка година.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР