Рецидивистът Юли Асенов, убил жестоко свой познат с брадва в

...
Рецидивистът Юли Асенов, убил жестоко свой познат с брадва в
Коментари Харесай

Рецидивистът Юли Асенов, съсякал свой познат с брадва, обжалва доживотния си затвор

Рецидивистът Юли Асенов, умъртвил грубо собствен прочут с секира в Пазарджишкото село Черногорово, изиска от Пловдивския апелативен съд понижаване на присъдата му „ пожизнен затвор ”.
Прочетете още
„ Съжалявам за постъпката ми. Моля да ми намалите присъдата ”, сподели 30-годишишният мъж пред магистратите.

Той е приет за отговорен от Пазарджишкия областен съд за това, че на 13 юни 2021 година в село Черногорово, област Пазарджик, съзнателно е умъртвил собствен прочут на 31 години, като закононарушението съставлява рисков рецидив. Недоволен от присъдата си обаче, Асенов апелира наложеното му наказване, искайки по-кратък престой в пандиза.

Според обвинителния акт, във съдбовния ден в избено помещение на къща в селото е бил открит трупът на 31-годишен мъж от село Братаница.  От заключението на съдебномедицинската експертиза излиза наяве, че той е бил погубен при удари с секира в региона на главата. Мотивът за убийството от страна на Юли Асенов е ревнивост. След като умъртвил своя прочут, той откраднал златен пръстен, златен синджир, 200 лв. и мобилен телефон от жертвата си. Отделно е открито, че по-рано Асенов е откраднал велосипед от вуйна си и с него се придвижил до село Черногорово.

След убийството той избягал от мястото на престъплението и се укрил в Пловдив. В резултат на подхванатото търсене и със съдействието на чиновници от бранш „ Специализирани полицейски сили “ и Второ районно управление  той е арестуван в града под тепетата

Насилникът е осъждан и преди, като за последно е излязъл от пандиза през юни 2017 година, откакто изтърпял наказване отнемане от независимост за кражба и незаконно разваляне на непознато имущество.

За грабежите е наказан на 10 години отнемане от независимост. Доживотната присъда е за убийството, което съставлява рисков рецидив. Окръжен съд – Пазарджик е определил едно общо най-тежко наказване пожизнен затвор при специфичен режим на изтърпяване.

В днешното съвещание и държавното обвиняване и юристът на Асенов желаеха от съда понижаване на присъдата на рецидивиста. Според прокурор Димитър Махмудиев няма безапелационна обосновка от първостепеннния съд и присъдата е избрана въз основата на усложненото правосъдно минало на подсъдимия.

Прокурорът акцентира на това, че всичките досегашни присъди на Асенов са за обири, а множеството от тях са до момента в който е бил малолетен.

„ Считам, че правосъдното минало не обуславя пожизнен затвор, защото подсъдимият не  е осъждан за тежки закононарушения ”, сподели прокурор Махмудиев.

Той  считам, че присъдата пожизнен затвор би трябвало да бъде сменен с 20 години и да се усили избраното общо най-тежко наказване в размер, който съда счете за нужен.

Подобни бяха доводите и на отбраната на Асенов, в лицето на юрист Живко Лаков.

„ Извършеното не може да бъде целесъобразно, само че считам, че пожизнен затвор е извънредно тежко наказване. Той направи цялостни признания. Негово бе и желанието делото да се гледа по реда на съкратеното правосъдно разследване ”, сподели юристът.

Според него най-тежкото наказване няма да е дейно и Асенов няма да има късмет да се поправи.

„ Целта на всяко наказване е да се даде опция на причинителя да се превъзпита и да се поправи. Това наказване не оставя никаква опция пред него. Смятам, че по-малко наказване ще открие една опция пред него да осъзнае стореното и да се поправи ”, добави юристът.

Пловдивския апелативен съд ще разгласи решението си в законовия едномесечен период.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР