Рецидивистът с 14 присъди, за когото Дарик съобщи, че молбата

...
Рецидивистът с 14 присъди, за когото Дарик съобщи, че молбата
Коментари Харесай

Обрат: Оставиха в затвора изнасилвач с 14 присъди

Рецидивистът с 14 присъди, за който Дарик заяви, че молбата му за предварително освобождение от пандиза е била задоволена от Варненския областен съд, въпреки всичко няма да бъде пуснат на независимост. След митинг на прокуратурата Апелативният съд в морската столица е постановил 44-годишният Анастас Живков Тонев да остане за решетките.

В момента Тонев изтърпява 9-годишно дейно наказване. През 2012 година той беше арестуван след траяло няколко месеца търсене. Рецидивистът беше приет за отговорен по общо 7 обвинявания, измежду които за похищение на малолетна и две изнасилвания.

От тази присъда Атанас е прекарал зад решетките 5 години и половина, само че защото работи като водопроводчик, излежаното време му се брои с 14 месеца повече. Поведението му в пандиза е оценено като положително и съгласно Варненския областен съд при него е настъпила позитивна смяна. Затова магистратите постановиха Тонев да бъде освободен предварително 2 години и 5 месеца преди приключване на присъдата му.

Според прокуратурата налице е единствено първата причина по закон за условно предварително освобождение от пандиза, а точно – изтърпяна е една втора от наказването. За втората причина - коригиране на наказаното лице и трайна положителна смяна на личността му, липсват безапелационни доказателства. Изготвяната оценка за риска от рецидив през годините по отношение на Тонев е търпяла спадове.

През 2004 год. той към този момент е бил условно предварително освобождаван от изтърпяване на остатъка по дейно наказване по присъда на Районния съд в морската столица. След това обаче направил други умишлени закононарушения, за които е бил наказан, оповестяват от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна.

Тонев е подавал и още една молба да бъде предварително освободен от пандиза – през май 2017 година Тогава съдът му е отказал заради неналичието на решителност и неоспоримост за поправянето му.

Анастас Тонев е от варненското село Кичево. За първи път е наказан през 1989 година, когато е още малолетен. През идващите 20 години натрупва в биографията си общо 7 условни и ефикасни санкции за обири, нанасяне на телесни повреди и бягство от пандиза. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР