Рецесията вероятно ще удари икономиката на САЩ през 2024 г.

...
Рецесията вероятно ще удари икономиката на САЩ през 2024 г.
Коментари Харесай

Икономист: САЩ ги грози 85% риск за рецесия - най-високата вероятност след Световната финансова криза

Рецесията евентуално ще удари стопанската система на Съединени американски щати през 2024 година счита икономистът Дейвид Розенберг, базарайки мнението си на нов стопански модел. Розенберг разказва това като " Пълен модел " - икономическият знак допуска, че има 85% късмет за настъпване на криза през идващите 12 месеца. Това е най-големият риск в това отношение от Световната финансова рецесия през 2008 година, написа Business Insider.

Моделът се основава на документ на Националното бюро за стопански проучвания (NBER) и се състои от показатели на финансовите условия, коефициент на обслужване на дълга, задгранични срочни спредове и равнище на кривата на рентабилност.

През 2023 година този модел допуска единствено 12% късмет за криза, а в този момент знакът на кривата на рентабилност споделя, че възможностите за криза са били 50% по това време.

" През 2024 година вероятността за криза са много огромна ", сподели Розенберг. Ако рецесията се материализира, това евентуално ще бъде пагубно за фондовия пазар, счита още той.

" Рецесиите са неразделна част от бизнес цикъла и съвсем постоянно идват след цикъла на повишение на лихвените проценти на Фед, който продължава след точката на превръщане на кривата на рентабилност ", разяснява Розенберг.

Моделът, употребен от Розенберг, също оказва помощ да се изясни за какво деликатно проследяваният знак на кривата на рентабилност до момента е бил неакуратен при прогнозиране на криза.
 Най-голямата стопанска система Съединени американски щати ще бъде ударена от криза през 2024-а, а Фед ще понижи лихвите внезапно
Най-голямата стопанска система ще бъде ударена от криза през 2024-а, а Фед ще понижи лихвите внезапно

Според UBS Фед ще отговори на падащата инфлация и икономическия спад, като понижи лихвите с впечатляващите 275 базисни пункта

В края на предходната година швейцарската банка UBS предвижда, че стопанската система на Съединени американски щати ще изпадне в криза през тази година и това ще докара до внезапно понижаване на лихвените проценти от Федералния запас.

Според UBS Фед ще отговори на падащата инфлация и икономическия спад, като понижи лихвите с впечатляващите 275 базисни пункта - близо четири пъти, спрямо понижението от 75 базисни пункта, което пазарът чака сега, съгласно инструментът Fedwatch на CME Group.
 Три знака, че стопанската система на Съединени американски щати е пред криза
Три знака, че стопанската система на Съединени американски щати е пред криза

Много опасности ще окажат въздействие върху потребителските навици
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР