Рецесията в САЩ изглежда напълно сигурна през следващите 12 месеца,

...
Рецесията в САЩ изглежда напълно сигурна през следващите 12 месеца,
Коментари Харесай

Bloomberg Economics: САЩ ще влязат в рецесия 100%

Рецесията в Съединени американски щати наподобява изцяло сигурна през идващите 12 месеца, съгласно новите прогнози на модела на Bloomberg Economics, което съставлява удар върху икономическите послания на президента Джо Байдън преди междинните избори през ноември, осведоми БНР.

Най-новите модели за възможност за криза на икономистите на организация Bloomberg - Анна Уонг и Елиза Уингър предвиждат по-висока възможност за криза във всички времеви рамки, като 12-месечната оценка за стопански спад до октомври 2023 година доближава 100% по отношение на 65% възможност за сравнимия интервал през предходната актуализация на тези стопански модели.

Прогнозата ще се окаже нежелана вест за Байдън, който неведнъж съобщи, че Съединени американски щати ще избегнат криза и че всеки възможен спад ще бъде " доста лек “, защото той се пробва да увери американците, че стопанската система е на постоянна основа под неговото ръководство, показва организация " Блумбърг ".

Затягането обаче на финансовите условия, настойчиво високата инфлация и упованията за по-нататъшно повдигане на лихвите от страна на Федерален запас покачват риска от стесняване на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати.

Разработеният модел дава по-сигурни индикации за криза от други прогнози. Отделно изследване на „ Блумбърг “ измежду 42-ма икономисти допуска, че вероятността от криза през идващите 12 месеца в този момент възлиза на 60% по отношение на 50 % месец по-рано.

Прогнозите са в внезапен контрастност с оптимистичния звук на Джо Байдън. Президентът се концентрира върху мощното повишаване на работните места, до момента в който организира акция, с цел да помогне на демократите да запазят болшинството си в Камарата на представителите и Сената на междинните избори след три седмици.

Но инфлацията, която се намира покрай най-високото равнище от четири десетилетия, пречи на вероятностите на демократите в идните избори, като социологическите изследвания сочат, че стопанската система е главният проблем на гласоподавателите.

Икономическият модел на Bloomberg употребява 13 макроикономически и финансови знака, с цел да предскаже вероятността от стопански спад във времеви хоризонти от един месец до две години.

Докато шансът за криза в границите на 12 месеца е достигнал 100%, съгласно този модел, възможностите рецесията да удари Съединени американски щати по-рано също се усилват. Моделът предвижда вероятността от криза в границите на 11 месеца на 73% (спрямо 30% преди това), а 10-месечната възможност за стесняване на Брутният вътрешен продукт се увеличи до 25% от нула процентни пункта.

Влошаването на вероятностите се дължи на широкообхватно утежняване на икономическите и финансови индикатори, употребявани като входни данни за модела, показва Bloomberg Economics.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР