Ретроспекция на живота и творчеството на Кристо и Жан-Клод ще

...
Ретроспекция на живота и творчеството на Кристо и Жан-Клод ще
Коментари Харесай

Опакованият Райхстаг на Кристо акостира в Созопол

Ретроспекция на живота и творчеството на Кристо и Жан-Клод ще бъде показана на фестивала „ Аполония “ в Созопол. В художествената изложба в града на 28 август ще бъде открита галерия с истински офсетови цветни литографии.

Колекцията на Американската фондация за България (АФБ) от произведения на Христо Явашев – Кристо и Жан Клод, неговата брачна половинка, спътница в живота и съавтор в голям брой общи планове, показва техния и неговия креативен път в границите на няколко десетилетия от 1958 до 2003 година. Още когато създадохме Фондацията, имахме желание да представим пред българска аудитория разнообразни достижения на българи от Америка, а измежду тях Христо Явашев е евентуално най-известният българин от ново време, съумял и станал известен в целия свят, оповестиха уредниците.

Колекцията на АФБ е събирана в продължение на повече от 10 години, като истинските работи са придобивани на вторичния пазар за изкуство. Тя показва многообразие от планове на Кристо и Жан Клод с повече от една работа, като по едно и също време демонстрира такива произведения, с които художниците са финансирали своите скъпи планове. Това са истински офсетови цветни литографии, които постоянно са оповестени в лимитирани тиражи или пък са отпечатани на специфична хартия – копринена или вълнена.

В сбирката са събрани тематично и хронологично плановете, като се стартира от серията Ранни произведения 1958-69 и се премине през Опакован бряг, Австралия, 1969; Завеса на Долината, Колорадо, 1970-72; Опакованият Райхстаг, 1971-95; Опакованият мост Понт Ньоф, 1975-85; Опаковани пътеки, Канзас сити, 1977; Мастаба в Абу Даби, 1979; Чадърите, 1991, план, сбъднат в Съединени американски щати – в жълто, и в Япония – в синьо; Над реката, план за река Арканзас, 1993. Опаковани дървета, Швейцария, 1997-98; проекта Стената, 1999 и последния в нашата сбирка проект Портите на Ню Йорк от 2003.



През идващите години, чак до 2021, Кристо, а след гибелта му и неговият племенник и непосредствен асистент Владимир Явашев, осъществиха още няколко плана, които към този момент не са част от нашата сбирка. Но по този начин пък ще имаме какво още да търсим и да събираме и отсега нататък. Днес желаеме да покажем на българската аудитория това, което сме събрали до момента.

Изложбата с произведения от сбирката на Американска фондация за България Христо Явашев, респект към неговия живот и художествени проекти започва да пътува из България през юни 2022 от Добрич, родния град на Дико Михов, съосновател и първи президент на АФБ. През юли и август ще гостува в Русе, през септември в Сливен, а преди да се върне назад в Съединени американски щати, ще бъде показана в Националната библиотека Св.св. Кирил и Методий през октомври в София. Намерението ни беше да споделим удоволствието и прекарването да се допре до тези произведения и българската аудитория, която до момента не е имала опция да се наслаждения по-пълно на творчеството на Кристо и Жан Клод.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР