Ресторантьори предлагат бакшишът за сервитьорите да се легализира и да

...
Ресторантьори предлагат бакшишът за сервитьорите да се легализира и да
Коментари Харесай

Данък „Бакшиш“: Облагат ли се парите в другите страни?

Ресторантьори оферират бакшишът за сервитьорите да се легализира и да бъде облаган с налог. „ Бакшиш “ - от британски tips - е редуциране за To Insure Prompt Service или „ Да се обезпечи бързо обслужване “.

А по света на всички места възприетите привички са разнообразни.



Снимка: iStock

Отвъд Океана да вземем за пример е признато да се оставят срaвнително високи бакшиши. За заведения за хранене и поръчки до дома се чака, че би трябвало да оставите 20-25 на 100 от общата цена. Ако сте в кафене - към 10%, а при заплащане на сметката в таксито водачите в Съединени американски щати и Канада чакат от 10 до 20% от горната страна на сметката.



В Гърция при вечеря в ресторант се чака да оставите 10% бакшиш. В таверните - 1 евро, а в такситата сметките се закръглят нагоре.



Снимка: БТВ

В Испания е всекидневно да се дават 10-15% бакшиш. Невъзпитано в очите на личния състав обаче наподобява да се оставят монети от един, два или пет евроцента.

В Китай и Япония освен не е признато да се дава бакшиш, само че и оставяйки избрана сума, можете в действителност да обидите личния състав. Все отново в туристическите центрове е признато да се остави бакшиш в границите на до 10%.

Поглед и към един от най-щастливите краища на Европа - Скандинавските страни. Таксата за обслужване в хотел нормално влиза в сметката, само че в случай че сте доста удовлетворени от обслужването можете в допълнение да благодарите с още 5% от сметката.

А у нас сервитьори не желаят бакшиишът да се полза, тъй като по този начин ще са демотивирани. Те обявиха, че точно посредством бакшиша се прави оценка тяхното отношение към клиента. Освен това тези спомагателни пари им оказват помощ да се оправят с разноските за деня, без да чакат до заплата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР