Ресторантьори отлагат до последния възможен ден изпълнението на новите изисквания

...
Ресторантьори отлагат до последния възможен ден изпълнението на новите изисквания
Коментари Харесай

Важни новини за голямата промяна в ресторантите

Ресторантьори отсрочват до последния вероятен ден осъществяването на новите условия за касовите апарати и софтуера за ръководство на продажбите, написа 'Труд ".

Представители на производители на програмен продукт описаха по какъв начин отиват при свои клиенти, оферират им да актуализират софтуера, само че получават отговор “да изчакаме”. Най-често става въпрос за заведения за хранене и заведения.

Според разбор на Национална агенция за приходите точно в заведения за хранене и заведения крият най-вече обороти. Доскоро 80% от кръчмарския бизнес влизаха в групата на рисковите за хазната търговци. Като редица заведения за хранене и нощни заведения криеха към 50-60% от оборота си. Целта на новите условия за касовите апарати и софтуера за ръководство на продажбите в комерсиалните обекти (СУПТО) е да бъдат прекъснати точно тези практики.

Крайният период за осъществяване на новите условия за търговците, които употребяват СУПТО, е 31 януари и той повече няма да бъде удължаван, увериха от Национална агенция за приходите.

Ако търговци изчакват до последния ден може да се окаже, че доставчиците на програмен продукт не могат да обслужат всичките си клиенти и по този начин има риск да бъдат санкционирани.

В страната има към 300 хиляди търговци, които употребяват програмен продукт за ръководство на продажбите. Те би трябвало да изпълнят условията на Наредба Н-18 за отчитане на оборота до 31 януари, само че по-късно имат период до края на март да записват в Национална агенция за приходите потребления от тях СУПТО.

90% от касовите апарати в страната към този момент дават отговор на новите условия и подават в Национална агенция за приходите информация за регистрирания оборот на всеки 5 минути.

В Национална агенция за приходите към този момент са регистрирани над 600 софтуера за ръководство на продажбите и търговците може да употребяват единствено някой от тях в обектите си, където реализират продажби в брой и имат касови апарати.

За онлайн търговците крайният период, в който би трябвало да изпълнят условията за отчитане на продажбите, е 31 март.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР