Ресторантьори искат Данък добавена стойност да си остане 9%. Председателят

...
Ресторантьори искат Данък добавена стойност да си остане 9%. Председателят
Коментари Харесай

Ресторантьорите настояват за 9% ДДС, предупреждават за фалити

Ресторантьори желаят Данък добавена стойност да си остане 9%. Председателят на сдружението на заведенията в България Емил Коларов изясни за какво това ще е добре за всички.

" От 27 страни в Европейския съюз 24 са с диференцирана ставка на Данък добавена стойност, т.е. това е една международна процедура изключително последните години, откакто секторът беше най-пострадал при пандемията. Хиляди работни места, които са в нашия бранш, ще бъдат непокътнати, това е най-голямата изгода. Тук въпросът не е дали някои заведения за хранене ще завоюват повече пари. Това Данък добавена стойност го заплаща клиентът, когато ние начисляваме 9%. Съответно клиентът заплаща по-малко, в сравнение с би платил, в случай че начислим 20% Данък добавена стойност “, сподели той пред bTV.

Коларов добави, че евентуално при нарастване на цените в заведения за хранене, ще има отлив на клиенти и банкрути.

" Един клиент в случай че пристигна в заведението и обядва, коства да кажем 20 лева сега. Ще му коства другояче 25 или 30 лева Ако ние начислим по-високия налог, това го заплаща клиентът, а ние начисляваме подобен налог, какъвто са дали своят вот в Народното събрание. Увеличаването на Данък добавена стойност и увеличението на цените ще докара до това да има по-малко хора в избрани заведения и някои от тях да банкрутират “, изясни той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР