Реставрират стенописите в късноантичната гробница, открита в София по време

...
Реставрират стенописите в късноантичната гробница, открита в София по време
Коментари Харесай

Реставрират гробницата, открита при ремонт пред входа на Столична община

Реставрират стенописите в късноантичната гробница, открита в София по време на ремонтни действия пред входа на Столичната община. Въпреки сложния достъп до находката екипът ни се спусна подземен, с цел да снима неповторимите фрески по купола.

Вижте репортажа на Боряна Черганова и оператора Сергей Романов.

Доц. Тодор Чобанов - зам.- кмет на София: Нашата просвета е цялостна постоянно с изненади. Тук, при строителни работи на тротоара, безусловно край нашата светиня-кръстител на града - се откри съвсем под повърхността тази извънредно забавна късноантична гробница, която се датира най-вероятно в 5. век.
Достъпът до гробната камера на улица " Московска ", директно до общината и храм " Света София ", към този момент е доста сложен. Под земята на тротоара се слиза със стълба през дребен отвор в тротоара. Това, което може да се види обаче е неповторимо.
Юниан Мешеков - археолог: Това е една голяма повърхност, която през интервал от 2., 3. до 6. век сердикийци тук са полагали своите мъртви.
Изненада за археолозите са добре непокътнатите фрески по купола, идентични с тези на гробницата на Хонорий пред храма " Света София ".
Доц. Тодор Чобанов - зам.- кмет на София: Най-вероятно еднакъв занаятчия или едно ателие е работило тук и е изписвало гробниците на по-богатите родове. Става дума за фамилна гробница, те доста рядко са самостоятелни. Тук виждаме едни типичен за този интервал кръстове, изпълнени с червен цвят на ярък декор, също по този начин дребни флорални претекстове, символизиращи градината на парадайса, която в ранното християнство доста постоянно тематиката на изображенията на такива места е точно обвързвана с безконечния живот в райската градина. Те са един необикновен жанр, който заменя остарелия, по този начин наименуван 4. помпеански, късноримски жанр, който имитира тази декорация, която биха си поставили в къщите, където живеят. Жизнерадостни стенописи с цветя, с вид всекидневно разбиране на света.
Следите от бетон по купола приказват, че през годините гробницата е намирана, само че не е провокирала интерес.
Доц. Тодор Чобанов - зам.- кмет на София: За страдание от 9 септември до края на 70. години тук, в града, римските остатъци са третирани по един много стеснителен метод. На доста места те са напряко разрушени без археологически изследвания, на други места са намирани и без изследвания са заравяни. Вероятно още в края на 80. години, когато тук е изграждан един доста сериозен колектор, това е бетонен кожух, най-вероятно са опъвали секретни тогава кабели и същият този колектор е блъснал и гробницата на Хонорий, която се намира на 20-30 метра отсам. Най-вероятно тогава са я разкрили, само че не е проучвана, зарита е още веднъж.Юниан Мешеков - археолог: Минават едни водопроводи пред нея, те са разрушили тази част от свода, с помощта на което в този момент ние успяхме да влезем вътре и да проучим мъничкото, което беше останало въпреки всичко. Т.е. няколко самостоятелни кости от възможните полагани мъртви преди време. Тъй като след многократните влизания тук при предходни години всичко е било изнесено, разрушено. Подно равнище не се откри, само че се фиксираха и към този момент работи реставратор, който фиксира непокътнатите досега флорални орнаменти на стенописването и двата кръста в Изток и Запад на сводното оборудване и както и още един откъс от кръста в Север, който доста дребна част от него е непокътната.
Най-вероятно заможна фамилия е имала гробницата. Все още обаче не се знае името ѝ. По гробната камера няма надписи. Археологическата експедиция открива доста приключени надгробни плочи, само че без текст. Подреждайки пъзела на историята наоколо евентуално е имало и каменоделно ателие с доста огромна активност.
Доц. Тодор Чобанов - зам.- кмет на София: Неговите заготовки ги намерихме на няколко места, в това число и вградени при построяването на пода на 5. храм. Така че виждаме по какъв начин на това място епохи наред е кипял нравствен живот, обвързван със задгробния живот и християнския парадайс, както имат вяра доста хора и през днешния ден.
Гробницата ще бъде избавена, дадоха обещание от общината, а всеки преминаващ ще може да се върне обратно във времето до 5. век.
Доц. Тодор Чобанов - зам.- кмет на София: Ще се опитаме напълно да съхраним функционалността на тротоара, да може да се минава свободно тук, в региона на храма, и в същото време да представим по най-хубавия вероятен метод това, което е безусловно под краката на преминаващите.
Крайният резултат ще забележим през идващото лято.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР